Múlt-kor.hu

Rúzs ékesítette az ókor legerotikusabb szobrát

2012. március 6. 08:51

Vörös rúzs díszítette a Medici Vénusz ajkát – derült ki a kétezer éves alkotáson végzett kémiai vizsgálatból.

A Modenai és Reggio-i Egyetem, valamint a firenzei Uffizi-képtár közös vállalkozásában megvalósuló kémiai vizsgálat kiderítette, hogy a Firenzében őrzött kétezer éves szobor ajkát eredetileg vörös rúzs, haját pedig arany díszítette. Mindez azt jelenti, hogy a Vénuszt „igen valóságos” módon ábrázolták – jelentette ki Fabrizio Paolucci, a képtár klasszikus ókori gyűjteményének vezetője.

A Medici Vénusz a világ egyik legtöbbször másolt alkotása – maga egyébként egy i.e. 1.századi görög bronzszobor, a Szemérmes Aphrodité másolata –, s az Uffizi-galéria legrégebbi szobra. Megtalálásának körülményei igen kalandosak. Első írásos feljegyzése a római Villa Mediciben 1683-ból való, onnan 1677-ben került Firenzébe, s vált a 18. századi gazdag fiatalok körében népszerű, ún. kulturális utazás ikonjává.

A Medici Vénuszt finoman kidolgozott fara tette az ókor legerotikusabb szobrává, népszerűségét pedig csak fokozta kezeinek elhelyezkedése, amelyek mellét és a nemi szervét takarják. Egy nagyszabású restaurálás során festették fehérré, mikor 1815-ben visszatért Párizsból, ahova még Napóleon vitte; ekkor váltak meg az aranyló hajtól, a „rúzstól” és a füllyuktól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Rúzs ékesítette az ókor legerotikusabb szobrát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra