Múlt-kor.hu


	Szétázik Monreale mozaikja

Szétázik Monreale mozaikja

2011. december 12. 12:01 MTI

Veszélybe került Olaszország egyik legszebb bizánci kori mozaikja a szicíliai Monreale székesegyházában, ahova beesik az eső.

Az 1174-ben emelt, normann-bizánci stílusú katedrális középső hajóját lezárták. A látogatók nem közelíthetik meg az oltár mögötti apszis félkörívét díszítő, arannyal borított mozaikot, amely Krisztus Pantokrátor alakját ábrázolja.

"Újabb rendkívüli értékű olasz műkincset ítéltek pusztulásra" - írták a szicíliai lapok a pompeji régészeti feltárások eső rongálta falaira emlékeztetve. Pompejiben az utóbbi egy évben három ókori fal dőlt össze a csapadékos időben. Sajtóértesülések szerint egy éve szivárog be a víz a Palermo közelében fekvő Monreale székesegyházának tetőszerkezetén keresztül. Ennek áldozata lett a templomon belüli mozaik, és idén az eső miatt omlott be a katedrális melletti kolostor teteje is.

"Nincs veszélyben a mozaik, de drága a helyreállítása. Egymillió-háromszázezer euróba kerül, és jövő őszre tudjuk megvalósítani" - nyilatkozta a palermói egyházmegye segédpüspöke Antonio Dolce. Mint hangsúlyozta: Monreale székesegyháza az UNESCO világörökségi címére pályázik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Szétázik Monreale mozaikja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra