Múlt-kor.hu


	Turisták veszélyeztetik Az utolsó vacsorát

Turisták veszélyeztetik Az utolsó vacsorát

2011. december 6. 12:40

Szakértők szerint a bőr által kibocsátott káros anyagok komoly károkat okozhatnak Leonardo alkotásában, Az utolsó vacsorában. A megoldást a kézmosás jelentheti.

Egy nemzetközi kutatócsapat mintákat vett a légrészecskékből a Santa Maria delle Grazie templom refektóriumában és azon kívül. Korábban a légszennyeződés ellen a kolostor bejárata mellé telepített ventilátorral vették fel a harcot, de a berendezés csak a koromtól és más szennyező anyagtól védi a Leonardo által az 1490-es években készített alkotást.

A templomon belül a szkvalén (az emberi bőrben, a bőr által termelt faggyúban is megtalálható természetes anyag) aránya meglepően magas – írják a kutatók az Environmental Science & Technology legújabb számában. S mivel növények nincsenek a refektóriumban, a kibocsátó személyét a turistákban kell keresni – mondta el Nancy Daher, a Los Angeles-i Dél-Karolinai Egyetem kutatója.

A kutatók műszereikkel zsírsavakat is kimutattak, ami a korábban végzett restaurálás során keletkezhetett. A káros anyagok így együttesen porfelhőket alkotnak, ezért a jövőben elképzelhető, hogy csak kézmosás után léphetnek a látogatók a reneszánsz mester rejtélyes alkotását őrző terembe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Turisták veszélyeztetik Az utolsó vacsorát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra