Múlt-kor.hu


	Leadták a "náci" Star Trek epizódot

Leadták a "náci" Star Trek epizódot

2011. november 9. 08:41 The Daily Mail

Több mint negyven évvel a forgatás után levetítették azt a Star Trek részt, amelyben Spock és Kirk kapitány náci uniformisban látható.

A videokazettán már 1995 óta elérhető Az erő példája című epizódot 1968-ban nem merték leadni, mivel akkor még csak alig két évtized telt el Hitler bukása és a második világháború vége óta. A téma érzékenységére való tekintettel a ZDF német állami televízió most is csak este tíz után merte műsorra tűzni a filmet, s figyelmeztetett, hogy megtekintése csak 16 éven felülieknek ajánlott.

Ebben a részben az Enterprise csillaghajó az Ekon bolygóra megy, ahol a lakók nácikként kezdenek viselkedni. A tekintélyuralmi rendszerre való utalás a szereplők horogkeresztes viseletén érhető tetten, a náci Németország pedig mint „minden idők leghatékonyabb társadalma” jelenik meg. Ekon lakói megpróbálják elpusztítani a közeli bolygót, Zeont, ami egyértelműen a „cionra” utal, a lakókat pedig „cionista disznóknak” nevezik.

Spock és Kirk horogkereszttel ellátott ruhákat lop, hogy könnyen beolvadjanak a bolygó lakói közé. A karakterek meglepődnek, hogy ez a fajta kultúra gyökeret tudott verni a bolygón – a történelem iróniája, hogy a Kirk kapitányt alakító William Shatner és a Spockot megformáló Leonard Nimoy is zsidó származású.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Leadták a "náci" Star Trek epizódot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. különszám: Egészségünk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra