Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Levetítették a Nagy Imre-perről szóló dokumentumfilmet Bécsben

2011. november 8. 11:21 MTI

Az osztrák fővárosban is bemutatták a Nagy Imre-pert és a perről készült 1958-as propagandafilmet bemutató magyar dokumentumfilmet. A vetítést a bécsi magyar kulturális intézetben tartották hétfőn este a film több készítője és a per egy egykori tanúja, az '56-os szerepe miatt 15 év börtönre ítélt Regéczy-Nagy László részvételével.

A Nagy Imre-per, 1958 című, Egy propagandafilm titkos története alcímet viselő alkotás szakértőket, kortársakat megszólaltatva mutatja be az 1958-as propagandafilmet és azt, amit a jelenlegi kutatások szerint tudni lehet a perről. A dokumentumfilmben mások mellett Regéczy-Nagy és a szintén tanúként beidézett Bohó Róbert is visszaidézi emlékeit. A film szerkesztői Hanák Gábor és Szabó Csaba, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese, rendezője Nagy Kata.

A dokumentumfilm alcíme arra utal, hogy amikor 1958-ban Rajnai Sándor, a Belügyminisztérium főcsoportfőnök-helyettese vezetésével elkészült a Nagy Imre volt miniszterelnök és társai ellen lefolytatott perről szóló propagandafilm, a hatalom saját korábbi szándékát megváltoztatva úgy döntött, hogy mégsem vetítik le. A film csak 1989-ben került elő.

Mint azt a szerkesztők elmondták, a per során készült több mint tíz órányi eredeti filmfelvételt 1962-ben Kádár János utasítására megsemmisítették, és csak annyi maradt fenn belőle, amennyi az 1958-as filmben látható. A per egyes részleteit a fennmaradt 72 órányi hanganyag segítségével rekonstruálták.

A filmben bemutatják a per eredeti helyszínét is - mondta el Móczán Péter producer. Ellentétben azzal, ahogyan azt sokáig gondolták, a tárgyalás nem a Fő utcai bíróságon, hanem a Gyorskocsi utcai börtön ideiglenesen tárgyalóteremmé berendezett kultúrtermében zajlott.

A Nagy Imre és társai elleni per a Rajk-perrel ellentétben titokban zajlott, de ugyanúgy kirakatper volt, mert "a vád maga volt az ítélet" - mondta a ma 86 éves egykori tanú, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alapító tagja a vetítést követő pódiumbeszélgetésen. Az akkor a budapesti brit nagykövetségnél dolgozó Regéczy-Nagy Lászlót azért ítélték börtönbüntetésre, mert eljuttatta Nagy Imre kéziratát a diplomáciai képviseletre. Hat év után szabadult a börtönből.

Az egykori elítélt úgy vélekedett: mindkét per egyformán hazugságra épült, de a volt miniszterelnök pere esetében hosszabb ideig, 1989-ig tartott, amíg a hazugság megbukott. Nagy Imre a tárgyalás alatt tisztában volt vele, hogy csak erkölcsi halála árán menthetné meg az életét, és erre nem volt hajlandó - jelentette ki.

A dokumentumfilmet a magyar közszolgálati tévécsatornák idén júniusban sugározták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Levetítették a Nagy Imre-perről szóló dokumentumfilmet Bécsben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra