Múlt-kor.hu

Megépítik a viktoriánus számítógépet

Megépítik a viktoriánus számítógépet

2011. szeptember 27. 11:17 BBC News

Digitalizálják a viktoriánus kor mechanikus számítógépének tervrajzait: a nagyszabású projekt végcélja Babbage csodamasinájának megépítése lehet, amely 2021-ben talán már működhet is majd.

A londoni Science Museum hozzájárult ahhoz, hogy digitalizálják Charles Babbage (1791-1871) tervrajzait: ennek végeredménye a számítástechnika atyjának is tartott matematikus analitikus gépezetének virtuális megalkotása lesz. A tudósok reményei szerint a projekt későbbi fázisában fizikai valójában is elkészülhet a masina.

John Graham-Cumming programozó becslései szerint az analitikai gépezet memóriája mai értékeken számolva 675 byte körül mozogna, ami körülbelül fele a az 1981-es ZX81-es modell értékének. Az órajelek frekvenciája tekintetében a 19. századi masina teljesítménye 7 Hz lenne, míg a ZX81 esetében ez az érték 3,1 MHz volt.

Noha az újjáépítésnek még nincsenek kiszabott határidői, az elszánt kutatók az eljövendő öt év folyamán várhatóan még semmi kézzelfoghatót sem készítenek majd. A csapat Charles Babbage halálának 150. évfordulójára (2021) szeretné megalkotni a furcsa gépezetet.

Az 1830-as években tervezett szerkezet a több mint száz évvel később beköszöntő számítástechnikai forradalom előfutára volt: az analitikai gép különlegessége abban rejlett, hogy lyukkártyákkal lehetett volna programozni.

Minden az analitikai gépezetről

Megépítik a viktoriánus számítógépet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra