Múlt-kor.hu

Interneten Nagy-Britannia első térképe

Interneten Nagy-Britannia első térképe

2011. augusztus 4. 12:47

Már az interneten is elérhető az első felismerhetően Nagy-Britanniáról készült térkép, a 14. század második felére keltezett Gough Map.

A Bodleian-gyűjtemény egyik legrejtélyesebb darabjának számító térképet egy tizenöt hónapon át tartó projekt keretében vizsgálták. A legfontosabb felfedezéseket egy újonnan induló honlapon is közzétették. Az Arts and Humanities Research Council által finanszírozott kutatás olyan innovatív megközelítést alkalmazott, amellyel a készítők által írt szövegeket lehetett leolvasni. A Gough Map reinterpretációja több célt is szolgál, hiszen készítőjének személye ismeretlen, a térkép eredete és célja pedig meglehetősen homályos. Nevét Richard Gough után kapta, aki 1809-ben adományozta a térképet a Bodleian Könyvtárnak.

A projekt során kiderült, hogy a térkép készítésének ideje valószínűleg közelebb lehet 1375-höz, mint a korábban feltételezett 1360-hoz. A térkép két tudós munkája, az eredetit a 15. században dolgozták át. Az elsőn a legjobb állapotban Skócia és Hadrianus falának északi része maradt meg, míg a másikon Anglia délkeleti és középső részei. Az első változaton a skóciai épületek még nem rendelkeznek ablakokkal és ajtókkal, az átdolgozott térképen azonban már igen.

A városok végig igen részletgazdagok, London és York arany színnel van írva, Bristol, Chester, Gloucester, Lincoln, Norwich, Salisbury és Winchester pedig igen gazdag illusztrációval büszkélkedik. A Linguistic Geographies célja az volt, hogy végre elkészüljön a Gough Map online verziója, amely a térkép digitális változatán alapszik. A térképen városnevek és földrajzi elemek alapján is végezhetünk keresést, az adott helyre kattintva pedig előugranak a legfontosabb információk, de olvashatunk tudományos esszéket, valamint a projekt legfrissebb eredményeiről is tájékozódhatunk az oldalon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten Nagy-Britannia első térképe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra