Múlt-kor.hu

Ünnepi bál a 150 éves olasz egység tiszteletére

2011. július 29. 12:53 MTI

Különleges bállal ünnepli meg az olasz egység 150. évfordulóját a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és az Olasz Nemzeti Táncszövetség; az ünnepi estek során a 19. század gazdag kulturális és táncművészeti örökségét elevenítik fel a múzeumban augusztus 2-án és 6-án.

Az olasz risorgimento ünnepi bálja elnevezésű kezdeményezés az egységes Olaszország megalakulásának idei, 150. évfordulójára meghirdetett rendezvények sorába illeszkedik. "Egy olyan 19. századi bál elevenedik meg, amellyel az olasz polgárok az országegyesítő harcok sikereit ünnepelték. 1859-60-ban ugyanis minden itáliai város megrendezte saját ünnepi bálját: ezen rendezvények akkor nemcsak a társadalmi élet kiemelkedő eseményei voltak, de alkalmat adtak az olasz egységtörekvések szolgálatára és a demokratikus eszmék terjesztésére is" - áll a rendezvények ajánlójában.

Mint az MNM közölte, az Olasz Nemzeti Táncszövetség ezt a másfél évszázados hagyományt kívánja feleleveníteni, egyben kifejezni tiszteletét a jeles történelmi esemény és az európai nemzetek közösségének alapvető értékei iránt. A programsorozat több mint 130 résztvevője Olaszország tartományait képviseli; előadásukban megjelenik a 19. század gazdag kulturális és táncművészeti öröksége, a változatos koreográfiákat pedig a korabeli társasági élet és udvarlás látványelemei gazdagítják.

A Fabio Mollica által 1991-ben alapított Olasz Nemzeti Táncszövetség ma már nemzetközi szervezetként működik, 28 olasz városon kívül 12 európai székhellyel. A táncszövetség a különböző történelmi korok táncainak kutatásával, gyakorlati megvalósításával és minél szélesebb körű megismertetésével foglalkozik; kiterjedt kapcsolatokat ápol állami, önkormányzati és magán intézményekkel, múzeumokkal és egyetemekkel.

Eddigi fellépéseik közül a legjelentősebb helyszínek Rómában a Villa Torlonia és a Római Magyar Akadémia palotája, a Palazzo Falconieri, a milánói és a nápolyi királyi palota, a modenai Katonai Akadémia, a livornói Haditengerészeti Akadémia, piemonti Castello di Aglié, Bolognában a Palazzo Re Enzo, a ferrarai Castello Estense és a paviai Palazzo del Prefetto.

A Nemzeti Múzeum 19. századi dísztermébe meghirdetett ünnepi bálra az intézmény kedvezményes belépővel várja a vendégeket. Megjelenés nyári vagy báli ruhában, melyre kitűzhető a magyar, illetve az olasz nemzeti kokárda is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ünnepi bál a 150 éves olasz egység tiszteletére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra