Múlt-kor.hu

Amikor még rendelt a viking fogorvos

Amikor még rendelt a viking fogorvos

2011. július 8. 09:37 BBC News

Az angol régészek Európában szokatlan fogászati beavatkozás nyomait fedezték fel a dorseti tömegsír egyik viking harcosának fogsorában.

Barázdákat reszeltek egy olyan viking harcos fogsorába, akit később a dorseti tömegsírban helyeztek örök nyugalomra. A maradványok elemzése során két elülső fogban találtak bemetszéseket. A régészek szerint a minden bizonnyal fájdalmas, ámde szakszerűen véghezvitt beavatkozással a viking harcos célja az lehetett, hogy megrémissze ellenfeleit, vagy saját harci erényeit jelezze.

A 2009-ben megtalált tömegsír 51 koponyát, és 54 testet tartalmazott. A vizsgálatok szerint a kivégzett és lefejezett személyek nagyobb része éles pengéjű fegyvertől származó sérüléseket szenvedett el. Steve Wallis dorseti régész elmondta, hogy a radiokarbonos vizsgálatok alapján a vérengzés 970 és 1025 között történhetett, abban az időszakban, amikor a viking csapatok gyakorta dúlták fel az angolszász területeket. Az angol archeológus aláhúzta: különösen ritkák az ilyen fogászati beavatkozásról tanúskodó leletek az európai maradványok körében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor még rendelt a viking fogorvos

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra