Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Diktátorok lakomája

A történelemoktatás naiv szemlélettel áll hozzá a diktátorok kérdéséhez is: Hitlert és Sztálint nagyon okos, ugyanakkor súlyos pszichiátriai kórképekben szenvedő személyeknek írják le. De amíg a pszichiátriai esetek általában intézetben kötnek ki, addig ezek a pszicóhopaták a történelemkönyvekben... Most már csak az a kérdés, hogy kerülhették el az éhenhalást?

A növényi étrendtől az emberhúsig

Mindig is könnyfakasztóan viccesnek találtam a közoktatás történelemszemléletét, amely azon az elven alapszik, hogy az ősember nagyon éhes és buta volt, babonás módon hitt mindenféle szellemben meg istenben, ezért is rajzolt a sikeres vadászat érdekében krikszkrakszokat a barlangok falaira. S az idő múlásával egyre csak okosodott, ennek nyomán tudott mind több élelmet előállítani... Az igazságos élelemelosztás céljából – mint redisztribúciós rendszer – létrejött a jogrend és az állam, a végén pedig annyira okos lett az ember, hogy el is jutott az úgynevezett felvilágosodásig, s bölcsessége betetőzéseként létrehozhatta a XX. század min-den vívmányát, például a világháborúkat, az atombombát és a kontinenseket a mai nap is sújtó éhínségeket. Miért halad így a történelem? - kérdezte egyszer állítólag Marx. - Hogy az embe-riség derűsen váljék meg a múltjától - válaszolta egyszer állítólag Marx.

A történelemoktatás ugyanilyen naív szemlélettel áll hozzá a diktátorok kérdéséhez is: Hitlert és Sztálint nagyon okos, ugyanakkor súlyos pszichiátriai kórképekben szenvedő személyeknek írják le. De amíg a pszichiátriai esetek általában intézetben kötnek ki, addig ezek a pszicóhopaták a történelemkönyvekben... Most már csak az a kérdés, hogy kerülhették el az éhenhalást?

Hitler nem volt vega

Vegetáriánusok gyakran hivatkoznak a húsmentes táplálkozás népszerűsítése érdekében arra, hogy milyen sok pozitív történelmi személyiség követte ezt az étrendet. Erre szokták a hús-evők letromfolni őket azzal az érvvel, hogy de hiszen Hitler is vegetáriánus volt, aki nem ép-pen humanizmusáról volt híres. Sajnos ez a tromf így, ebben a formában nem igaz: Hitler vegasága vélhetően egyike a történelmi legendák egyikének. A Harmadik Birodalom ugyanis mesteri szinten gyakorolta a félrevezetés tudományát, felhasználva az akkori időben modern-nek számító tömegmédiumokat is, mint például a rádió vagy a filmhíradó. Bár több forrás szól Hitler vegetarianizmusa mellett, az újabb kutatások szerint Hitlert csupán a propaganda állí-totta be olyan aszketikus vezetőnek, aki tartózkodik a hústól, az alkoholtól és a dohányzástól is. Holott ő igencsak szerette a különféle sonkákat, a híres bajor Bratwurstot és a jófajta boro-kat is! Kedvenc étele pedig a vajban sült pisztráng volt.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2011. nyár számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra