Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hitler küldhette Hesst Nagy-Britanniába

2011. június 2. 09:45

Adolf Hitler parancsolta Rudolf Hesst Nagy-Britanniába, hogy ott békét kössön Winston Churchill brit miniszterelnökkel – állítja egy most előkerült dokumentum.

Régóta tartotta magát az a közkeletű nézet, hogy a náci vezetés harmadik legfontosabb embere egyedül cselekedett, mikor rejtélyes körülmények között egy Messerschmidt gépen Augsburgból Skóciába repült 1941 májusában. Hess ejtőernyőjével végül Renfrewshire felett ugrott ki, de egy farmer, vasvillájának hathatós segítségével végül megállásra kényszerítette.

Hess Hamilton hercegével próbált kapcsolatba lépni, hogy aztán közvetve békét kössön Churchill-lel. Egy 28 oldalas orosz levéltári jegyzetfüzet azonban ezt teljesen máshogy látja: eszerint a kalandos vállalkozás Hitler utasítására történt. A dokumentumot Karlheinz Pintsch náci katonai tisztviselő jegyzi.

A jegyzetben az áll, hogy a Führer „remélte, hogy az angolokkal való egyezmény sikeres lesz”. Pintsch megjegyzi: Hess szerepe abban állt, hogy „ha egy szovjetellenes brit-német katonai szövetséget nem is, de Nagy-Britannia semlegesítését elérheti”.

Miután a tárgyalások sikertelennek bizonyultak, Hesst a londoni Towerbe zárták. A háború végén Nürnbergben bíróság elé állították, majd életfogytiglani börtönre ítélték. 1987-ben, 93 éves korában halt meg a németországi spandaui börtönben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hitler küldhette Hesst Nagy-Britanniába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra