Múlt-kor.hu

Háromdimenziós térképen egy ősi maja város

Háromdimenziós térképen egy ősi maja város

2011. április 15. 09:25

Először sikerült topográfiai térképet készíteni egy guatemalai maja régészeti lelőhely, a dzsungel mélyén levő „Kőfej” ősi épületeiről.

A térkép tipikus, i.e. 800-i.sz. 900 közötti maja épületeket ábrázol háromdimenziós perspektívában, köztük egy 21 méter magas piramist, egy csillagvizsgálót, egy vallási szertartásokra szolgáló helyet, számos közteret és lakódombot, ahol az elit mellett a köznép is élt – számolt be a kutatásról Brigitte Kovacevich, a dallasi Dél-Methodista Egyetem archeológusa.

A térképen jól kivehetők a terület természeti adottságai, a hegyek és a völgyek, az északnyugat-guatemalai Középső-Tavak mezőgazdasági vidéke. A területen még sohasem végeztek feltárást, ezért Kovacevich nagy áttörésnek tartja, hogy a guatemalai kormánytól ásatási engedélyhez jutottak. Az ún. klasszikus időszak (i.e. 200-i.sz. 900) alatt hatalmas városok bújtak ki a földből. A városi központok közül bőséges forrásanyagával különösen Tikal tűnik ki, amely a maja királyságok egyik legtartósabb és legbefolyásosabb központja volt. Ezzel a szemben a Tikaltól 35 kilométerre levő „Kőfej” („Holtun”) a „preklasszikus” kor egy viszonylag kisebb települése volt, „aranykorában” is csak kétezren lakták.

A kutatók reményei szerint a feltárás során sikerül megismerni a maja kereskedelmi útvonalakat és szövetségi rendszereket, a rituáléknak a királyi hatalomra gyakorolt hatását és annak változását. „Nagy érdeklődést tapasztalunk a korai időszakra vonatkozóan, köztük a kisebb településekre és a népre” – mondta el Kovacevich. „Azonban még mindig keveset tudunk a királyi intézmény fejlődéséről, arról, hogy miként ragadták meg az egyének a hatalmat a társadalomban, s hogyan fejlődött az állam, amikor a 2-3. században egy kis időre összeomlott” – tette hozzá.

Az egy kilométer hosszú és fél kilométer széles település egy magaslatra épült, amely kiváló védelmet biztosított a portyázni induló hódítók ellen. A háromdimenziós térkép egy ún. E-csoportot azonosított, amely a maják egyik fontos építészeti koncepcióját takarja; ez lépcsőzetes piramisokból és elnyúlt, csillagvizsgálóként használt épületekből áll, hozzá négy további egységgel, amelyek egy központi teret zárnak közre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háromdimenziós térképen egy ősi maja város

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. különszám: Egészségünk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra