Múlt-kor.hu

Eichmann izraeli perét mutatja be egy berlini kiállítás

Eichmann izraeli perét mutatja be egy berlini kiállítás

2011. április 6. 11:15 MTI

A náci háborús bűnös, Adolf Eichmann 1961-ben Izraelben tartott bírósági tárgyalását idézi fel egy Berlinben nyílt kiállítás. A per annak idején kiemelkedő szerepet játszott a holokauszt és a második világháború megismerésében.

A terror topográfiája nevű dokumentációs központban rendezett Der Prozess - Adolf Eichmann vor Gericht című kiállítás arra a több száz órás archív filmfelvételre támaszkodik, amely ötven esztendeje az Eichmann-tárgyalás egészét rögzítette. A jeruzsálemi per során számos holokauszttúlélő megrendítő vallomása hangzott el, miközben Hitler helyettese, a holokauszt megtervezőjeként emlegetett Eichmann rezzenéstelen arccal ült a tárgyalóteremben elhelyezett golyóálló üvegfalú fülkéjében.

Németország második világháborús szerepének újraértékelésében mérföldkőnek számított a tárgyalás, korában sem az áldozatok, sem a volt nácik nem szólaltak meg a népirtással kapcsolatban. "Az Izraelben tartott tárgyalás törte meg ezt a hallgatást" - mutatott rá Andreas Nachama, a dokumentációs központ igazgatója.

Eichmann a háború után Argentínába szökött, 1960 májusában onnan rabolták el izraeli Moszad-ügynökök, és Jeruzsálembe vitték. A per végén 15 vádpontban, köztük emberiesség és a zsidóság ellen elkövetett bűnökben találták bűnösnek, és felakasztották.

A kiállításon nyolc képernyőn vetítenek részleteket a túlélők vallomásaiból és a vádlott közleményeiből. Az írásos dokumentumokat és fényképeket ugyancsak felvonultató kiállításra - amely a holokauszt során meggyilkolt európai zsidók berlini emlékhelyének közreműködésével jött létre - május 17-én Izraelből megérkezik Eichmann hírhedt üvegfalú kabinja is.

Eichmann izraeli perét mutatja be egy berlini kiállítás

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra