Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elindult a Budapesti Múmia Projekt

2011. március 30. 12:33 MTI

A Szépművészeti Múzeum négy múmiáját vizsgálják a Semmelweis Egyetem radiológusai, hogy a modern képalkotó eljárás segítségével az egykori egyiptomi nemesek virtuálisan három dimenzióban is megtekinthetőek legyenek.

<

A Semmelweis Egyetem az MTI-vel közölte, az orvos-diagnosztikai módszereknek köszönhetően kiderülhet, milyen betegségben szenvedtek, mi okozta halálukat, de feltehetően azt is pontosabban tudják meghatározni, hogy melyik korban éltek, vagy milyen további temetkezési mellékletekkel (például amulettekkel) látták el a halottakat túlvilági utazásuk megkezdése előtt. "Az előzetes tudományos vizsgálat egy jövőbeni együttműködés első lépése, melynek eredményétől teszik függővé a további kutatási terveket" – olvasható az egyetem közleményében.

A leleteket először hagyományos módszerekkel vizsgálják meg a kutatók a múzeumban, majd a múmiákat az egyetemre szállítják. A sterilitás szabályait szem előtt tartva egyenként vetik alá a computer-tomográfiai (CT) vizsgálatnak. A leletekről így háromdimenziós, a további kutatások szempontjából jól használható modellek készülnek, ezek képezik majd a Szépművészeti Múzeum 2011 júniusára tervezett kiállításának gerincét. A Dózsa György úti intézmény további részleteket nem kívánt az MTI-vel közölni, de Facebook-oldalán arról olvasható bejegyzés, hogy a vizsgálat a Budapest Múmia Projekt, egy interdiszciplináris kutatássorozat része, melynek célja a múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött négy ókori múmia minél teljesebb megismerése.

Mint írták, a CT-vizsgálatok felvételei alapján olyan háromdimenziós modellek készülnek, amelyek segítségével a múmiák a későbbiekben anélkül lesznek vizsgálhatóak a kutatók számára, és bemutathatóak a múzeumi nagyközönségnek, hogy a szigorúan klimatizált környezetben tartott eredeti testeket újból mozgatnák.

A Szépművészeti Múzeum közel 4000 művet számláló Egyiptomi Gyűjteménye Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, ahol a fáraók korának művészetével találkozhatunk. Egyúttal ez a múzeum egyetlen olyan gyűjteménye, amely magyar ásatásból származó tárgyakkal is büszkélkedhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elindult a Budapesti Múmia Projekt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra