Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Négyszázezer éve használhatták először a tüzet

2011. március 17. 08:27 The New York Times

Az ősember a korábban gondolt egymillió helyett sokkal később, 400 ezer éve kezdhette el használni a tüzet – állítja egy új tanulmány.

A The Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent kutatást két régész, Wil Roebroeks (Leiden Egyetem) és Paola Villa (Coloradói Egyetem) vezette, amely során 141 európai, 1,2 millió-35 ezer éves helyszínt vizsgáltak meg. Villa elmondta: egyetlen olyan helyet sem találtak, ahol 400 ezer évesnél korábbi tűz nyomára bukkantak volna.

Afrikában ugyan vannak példák korábbi időpontokra, de azok mind természetes tüzeknek számítanak. Ez azt jelenti, hogy hiába jelent meg az ember 1 millió éve Spanyolországban, a hideget a tűz melege nélkül is át tudta vészelni. A tanulmány szerint az embereknek rendkívül ellenállóknak és a körülmények változása miatt rugalmasnak kellett lenniük. „A korai hominidák jó alkalmazkodóképességekkel rendelkeztek. Tessék elmenni Nagy-Britanniába és kipróbálni meleg ruha nélkül” – nyilatkozta Villa.

Kissé zavarosnak találja a magyarázatot Richard Wrangham, a Harvard biológus-antroplógusa, aki úgy gondolja, hogy az ember már kétmillió éve is tudatosan használta a tüzet. „Komolyan el kell azon gondolkodni, hogy az ősember hogyan tudott élni az évszakonként változó étel mellett, annak ellenére, hogy kis fogazata és bele volt. Ezt a kérdést még senki sem válaszolta meg” – mondta a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Négyszázezer éve használhatták először a tüzet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra