Múlt-kor.hu

Lemond Záhi Havvász, Egyiptom főrégésze

2011. március 7. 14:02

Záhi Havvász, az egyiptomi régiségügyi minisztérium nemrégiben kinevezett vezetője a múlt héten közölte: nem kíván hivatalában maradni, amennyiben beiktatják az új kormányt.

Egyiptom miniszterelnöke, Ahmed Shafiq csütörtökön jelentette be lemondását, mire a hadsereg felkérte Essam Sharaf-ot az ügyvivői kormány megalakítására. „Ha a kormány újból megkér, nem vállalom el a tisztséget” – nyilatkozta Havvász.

A főrégész legutóbbi blogbejegyzésében kéttucat olyan helyet sorol fel, amelyet a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök elűzésével végződő tüntetéssorozat kezdete óta kiraboltak vagy feldúltak. Köztük van a dashúri Metropolitan Museum of Art raktára, amelyet két alkalommal is megtámadtak.

Az utóbbi hetekben Havvász folyamatosan a kritikák kereszttüzében állt, korrupcióval és népszerűség-hajhászással vádolták, de leginkább azért kapott hideget-meleget, mivel jelenlegi pozícióját is (Egyiptomi Régiségek Legfelső Tanácsának főtitkára) az ex-diktátornak köszönhette, aki ráadásul hivatali idejének utolsó napjaiban régiségügyi minisztért csinált belőle. Havvász ellen több tüntetés is zajlott, amelyek során a tárcánál uralkodó korrupciót és nepotizmust olvasták az egyiptomi archeológia arcának tartott szakember fejére.

Havvász az interjúban támadta bírálóit, de lemondásának okát nem ebben jelölte meg; a szakember azért kényszerül távozni, mivel elmondása szerint nem tudja már megvédeni az egyiptomi kincseket, bár hozzátette, hogy erre a rendőrség lenne hivatott, de az nem képes ellátni feladatait. „Azok az emberek élősködők, de leginkább a honlapon is körülírt szituáció zavar a legjobban” – nyilatkozta Havvász.

Egyiptológusok és örökségvédők szerint is bizonytalan, ki kerülhet Havvász székébe. Az egyik szakértő arra figyelmeztet, hogy a főrégész távozásával még több rablás várható. „Megborzongok attól, ha rá gondolok: a potenciális tolvajok úgy gondolhatják, hogy ha az utolsó kontrollt is kiiktatták, elkezdődhet a szabadrablás ideje” – mondta el Karl von Habsburg, a Kék Pajzs Nemzeti Bizottsági Szövetség elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lemond Záhi Havvász, Egyiptom főrégésze

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra