Múlt-kor.hu

Egy indiai szolga volt Viktória királynő leghűbb bizalmasa

Egy indiai szolga volt Viktória királynő leghűbb bizalmasa

2011. március 3. 11:43 The Daily Telegraph

Új megvilágításba helyezheti Viktória királynő és Abdul Karim intim kapcsolatát a férfi nemrégiben közzétett naplója, amelyet sokáig a család tartott vissza a kutatók és az érdeklődő szempárok elől.

„Nagyon kedvelem őt. Annyira jó, kedves és megértő. Igazi vigasz nekem” – mondta 1888. november 3-án Viktória menyének, Connaught hercegnőjének. A királynő azonban nem szeretett férjéről, Albertről, vagy annak 1861-ben bekövetkezett halála után a helyére lépő John Brownról, hanem egy bizonyos Abdul Karimról, a királyi udvarban szolgálatot teljesítő, üstökösszerű karriert befutó 24 éves indiai szolgáról nyilatkozott ezekkel a szavakkal.

A kapcsolat komoly felzúdulást váltott ki a királyi udvarban, s az egyik legnagyobb skandalumnak számított a királynő 64 éves uralkodása alatt. A Viktóriát követő Edvárdot például annyira felháborította az eset, hogy elrendelte az anyjával és az indiai férfival kapcsolatos összes feljegyzés és fotó megsemmisítését.

A férfi családja azonban megőrizte a titokzatos kapcsolat részleteibe bepillantást engedő leveleket és képeket, valamint előkerült Karim elveszett naplója is. A dokumentumokból kiderül, hogyan került Karim a királyi udvarba, s miként bűvölte el a nála 42 évvel idősebb uralkodót. A Victoria & Abdul című könyv szerzője, Shrabani Basu tavaly jutott a naplókhoz Karim egyik leszármazottjától, a 85 éves Begum Qamar Jehantól, aki jól ismerte a férfit, s érdekes részletekkel szolgált a férfinak a királynőhöz fűződő bensőséges kapcsolatáról.

Karim Viktória királynő megkoronázásának 50. évfordulójára érkezett Londonba, az uralkodó ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy a jelenlevő indiai hercegeket indiai pincérek szolgálják ki. A királynőt szinte azonnal elbűvölte a magas, elegáns férfi, aki alig egy év leforgása alatt a királyi udvar egyik legbefolyásosabb figurájává nőtte ki magát. Karim londoni ott tartózkodásakor ellátogatott az állatkertbe és megnézte a Madame Tussauds-t; a férfit azonban elsősorban nem a városlátogatás érdekelte, azért volt ott, hogy magával az uralkodóval találkozzon.

„Dr. Tylert és engem arra kértek, hogy az ebédlő mellett álljunk, s ott várjunk Őfelségére. A Királynő közeledésének hírére kicsit ideges lettem; őt a Királyi Felség, Connaught hercege és Beatrice hercegnő kísérte. Dr. Tyler térdre ereszkedve tisztelgett előttük, én ugyanezt keleti módon tettem meg. Egy amulettet tartottam a markomban, amelyet a Királynő indiai szokás szerint megérintett. Utána Dr. Tylerrel váltott néhány szót – így ért véget az első beszélgetésem India Császárnőjével” – írja naplójában Karim.

Két nappal később Tyler táviratot kapott a királynőtől, amelyben Viktória a Buckingham Palotába invitálja őket. Az uralkodó a következő sorokat vetette papírra a két indiai szolgáról: „Az egyik Mohammed Buksh, sötét bőrű, mosolygós férfi… a másik sokkal fiatalabb nála, Abdul Karimnak hívják, neki sokkal világosabb a bőre, magas, arckifejezése komolyságra vall. Apja Agrában praktizál. Mindketten megcsókolták a lábamat”.

Karim hamarosan megismertette a királyi konyhát a curry elkészítésének rejtelmeivel, a királynőt pedig urdura tanította. A férfi azonban elégedetlen volt helyzetével, mivel túl megalázónak találta a felszolgálást, naplójában pedig többször hangot adott kínzó honvágyának. Egy másik levéből kiderül, hogyan próbálta Viktória királynő marasztalni a férfit; Edvárd ezt is megsemmisítette, Karim azonban megőrzött belőle egy példányt. Viktória hivatalosan is munshi-vá (tanár) nevezte ki a férfit, de ő lett a királynő indiai papja is. „Ez egy felejthetetlen nap volt, köszönöm Istennek, hosszú életet és boldogságot kívánok Őfelségének” – írta Karim.

Karim szinte mindenhová követte Viktóriát, európai körútjain miniszterekkel és királyokkal találkozott. A királynő még azt is megengedte, hogy a férfi magával hozza a tengerentúlról feleségét, s Balmoralben egy kis házikót is építettek számukra. A kedvező bánásmód természetesen nem volt mindenkinek az ínyére; Karim mindenesetre a királynő legbizalmasabb társává lett, mindenhova elkísérte, s a gyakori együttlétek ellenére Viktória naponta több levelet küldött a férfinak.

A királynő sokszor kérte ki vallásügyekben Karim tanácsát, de mivel a férfi muszlim volt, leginkább saját vallásának próbált kedvezni; egyszer lovagi címet is kért az uralkodótól, ezt a kérést azonban Viktória elengedte a füle mellett. A királyi udvar legnagyobb felháborodását az váltotta ki, amikor kiderült: 1889-ben a királynő és hű szolgája a skóciai Glassalt Shiel-ben egy éjszakát együtt töltött.

Amikor 1901-ben Viktória királynő meghalt, Karimnak a tőle kapott összes levelet át kellett adnia, a napló viszont nála maradt. Edvárd paranoiája nem ismert határokat, a király Indiába is elküldte szolgáit, azzal a céllal, hogy égessenek el minden olyan emléket, amely anyja és Karim kapcsolatára emlékezteti az embereket.

Egy indiai szolga volt Viktória királynő leghűbb bizalmasa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra