Múlt-kor.hu

A világ legrégibb erotikus képe

2011. március 1. 08:09

A kőkori ember hitt a túlvilágban, ahol kedvére hancúrozhatott a különböző mitikus teremtményekkel – ezt támasztja alá a világ első, nemrégiben felfedezett erotikus töltetű ábrázolása is.

A 12 ezer éves, többek között egy merev állapotú hímvesszőt ábrázoló képet egy német kutatócsoport találta meg a világ legrégibb templománál; a törökországi Göbekli Tepe időben hétezer évvel előzi meg Stonehenge-et. A képen egy fej nélküli férfi mitikus lényekkel pajkoskodik. „Ezen a képen jól kivehető a férfi és merev állapotú hímvesszeje” – erősítette meg Jens Notroff, a Német Régészeti Intézet szóvivője.

A faragott kövön látható egy keselyű és egy skorpió is, valamint egy furcsa korong, ami a szakértők szerint a napot szimbolizálja. „Hiányzik a férfi feje, mivel az a lélek hordozója volt, így a faragvány egyértelműen egy az élők sorából eltávozott személyt ábrázol” – magyarázta Notroff. „Most a kép jelentésének megfejtésén dolgozunk – látjuk a jeleket, csak az összefüggéseket nem. Ez olyan, mintha valaki egy keresztény templomnál talál egy keresztet, de nincs semmi ötlete arra vonatkozóan, hogy az mit is jelent. Tudjuk, hogy ezek vallási szimbólumok, de az isteneket illetően a sötétben tapogatózunk” – tette hozzá.

A helyen számtalan, istent ábrázoló monolit található, köztük a faragvány, valamint ötven oszlop egészíti ki az építményt. „Ekkor még nem fedezték fel az írást, így az égiek neve sem ismert” – mondta el az ásatást vezető Klaus Schmidt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A világ legrégibb erotikus képe

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra