Múlt-kor.hu

Új arcot kap Ötzi

2011. február 21. 08:55

Új arcot kap Ötzi, akit éppen húsz éve, 1991-ben találtak meg a jég fogságába zárva az olaszországi Alpokban.

A bolzanói Dél-Tirol Régészeti Múzeum új kiállításának részeként két holland szakember, Alfons és Adrie Kennis rekonstruálta Ötzit, aminek érdekessége, hogy a világ leghíresebb gleccsermúmiája ezúttal barna szemeket kapott.

A legújabb kutatások ugyanis már bebizonyították: a Jégembernek nem kék szeme volt, mint ahogyan azt korábban gondolták. A Kennis-féle modell a földi maradvány háromdimenziós képei és a legfrissebb orvosszakértői vizsgálatok eredményei alapján készült el. A március 1-től látható modellt 2012. január 15-ig tekinthetik meg a múzeumba látogatók.

Ötzit 1991. szeptember 19-én fedezte fel egy német házaspár Dél-Tirolban, az Ötz-völgyi-Alpokban. (Észak-Olaszország) A Jégember 45 éves korában halt meg, 160 centiméter magas, s körülbelül 50 kilogramm súlyú volt – ha ma élne, 38-as cipőt hordana.

Ötzi többek között arról ismert, hogy az évek során számos vele foglalkozó szakember – újságíró, alpinista, kutató – halt meg rejtélyes körülmények között. A német pár egyik tagja 2004-ben vesztette életét egy hegyi túra során, az egyik orvosszakértő pedig 1992-ben autóbalesetet szenvedett, majd meghalt, amikor éppen Ötziről készült volna előadást tartani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új arcot kap Ötzi

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra