Múlt-kor.hu

Visszakerült az Egyiptomi Múzeumba Ehnaton szobra

2011. február 17. 15:57 MTI

Visszakerült a kairói Egyiptomi Múzeumba az Ehnaton fáraót ábrázoló szobrocska, amelyet január 29-re virradóra loptak el.

Az észak-afrikai ország tömegtájékoztatási eszközei csütörtökön számoltak be arról, hogy Záhi Havvász, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője elmondta: a tettesek a múzeum tűzlépcsőjén feljutottak a tetőre, ahonnan az üvegtetőn keresztül kötélen leereszkedtek az épület belsejébe, és magukkal vitték a 35 centiméteres szobrocskát.

A népfelkelés központjától, a Tahrír tértől néhány méterre lévő Egyiptomi Múzeumból hét másik, Tutanhamon fáraó idejéből származó, hét másik műtárgyakat is elloptak. Azonban szerencsére a világítás már nem működött azon az éjszakán, így számos felbecsülhetetlen értékű kiállítási tárgyat nem vettek észre a tolvajok.

Azóta már több műtárgy előkerült, de Havvász szerint ez a fáraószobor volt az összes közül a legértékesebb. A múzeumot jelenleg a hadsereg egyik elitalakulata őrzi, és szombaton várhatón ismét megnyitják a látogatók előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszakerült az Egyiptomi Múzeumba Ehnaton szobra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra