Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felbecsülhetetlen értékű tárgyakat loptak el az Egyiptomi Múzeumból

2011. február 13. 16:20 MTI

Számos felbecsülhetetlen értékű tárgyat, többek között Tutanhamon fáraó idejéből származó szobrokat loptak el a kairói Egyiptomi Múzeumból - közölte Záhi Havvász, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője.

Elmondta, hogy a tolvajok elvittek két Tutanhamont ábrázoló aranyozott szobrot. Eltűnt egy mészkőből készült, Ehnaton fáraót ábrázoló szobrocska, valamint egy másik, amelyet feleségéről, Nofertitiről (Nefertitiről) mintáztak. Nyoma veszett egy amarnai írnokot ábrázoló szobornak, és a XVIII. dinasztia egyik udvaroncának, Jujának 11 temetkezési szobrocskája, továbbá egy skarabeusz formájú amulett, ami ugyancsak Jujáé volt. Havvász beszámolója

A lopásokat egy leltárt követően fedezték fel, amit a múzeum személyzete végzett azt követően, hogy ismeretleneknek - kihasználva a kormányellenes tüntetéseket a Táhrír téren - sikerült behatolni az épületbe január 28-án. A tettesek a múzeum tűzlépcsőjén feljutottak a tetőre, ahonnan az üvegtetőn keresztül kötélen leereszkedtek az épület belsejébe. Mintegy hetven tárgyat rongáltak meg, de a mostani bejelentésig nem volt ismert, hogy műtárgyak eltűntek volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felbecsülhetetlen értékű tárgyakat loptak el az Egyiptomi Múzeumból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra