Múlt-kor.hu

Megnyílt Lengyelország első erotikamúzeuma

Megnyílt Lengyelország első erotikamúzeuma

2011. február 10. 11:41 MTI

Újonnan nyílt, privát erotikamúzeum borzolja a kedélyeket a katolikus Lengyelországban.

Dariusz Kedziora, a múzeum tulajdonosa elmondta: a kiállítással meg akarja mutatni az embereknek, hogy az erotika "normális dolog". Tavaly egy hasonló projekt a lakosok tiltakozása miatt bukott meg. Mivel viszont a varsói múzeum tervét csak röviddel a megnyitó előtt leplezték le, itt elmaradtak a tiltakozások. A varsói katolikus ifjúsági szervezet szóvivője szerint azonban egy ilyen múzeum károsítja a fiatalokat.

"Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Hasonló múzeum ez, mint a párizsi vagy a barcelonai" - mondta el a tulajdonos, aki azt is hangsúlyozta, hogy az erotikus művészet áll előtérben, és nincs szó pornográfiáról. A kétezer kiállítási tárgy között megtalálhatóak perui szobrok, japán rajzok, erotikus motívumokkal díszített görög és kínai vázák. Egy 1934-ből származó lengyel óvszerautomata mutatja be a korra jellemző védekezési módszereket. Kedziora a tárgyakat az elmúlt húsz évben, utazgatásai alatt és internetes kutatásai során gyűjtötte össze.

A 450 négyzetméter alapterületű gyűjteményben szerepelnek az első világháborúból származó német és osztrák rendeletek is, amelyek az elfoglalt Lengyelországban dolgozó prostituáltak munkáját szabályozták. "Az erotika a nyilvánosság előtt továbbra is tabunak számít Lengyelországban. A lengyel nyelv ezen a területen meglehetősen szegényes, csak vulgáris vagy infantilis kifejezéseink vannak" - mondta el Radoslaw Muniak kulturális szakértő az intézmény keddi megnyitásakor.

Megnyílt Lengyelország első erotikamúzeuma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra