Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pornóval adták el az unalmas versesköteteket

2011. február 7. 13:05 The Daily Telegraph

Egy új felfedezés szerint érthető, hogy miért voltak igencsak népszerűek a mai szemmel kissé unalmasnak tartott költeményes kötetek a 18. században: azok végére ugyanis pornóverseket rejtettek.

A The Works of the Earls of Rochester and Roscommon címet viselő, 18. században megjelentetett kötet népszerűségét mi sem jelezte jobban, mint hogy hússzor is újranyomták. Dr. Claudine van Hensbergen szerint ennek oka abban keresendő, hogy a mű nem csak a hagyományos verseket, hanem a The Cabinet of Love címmel összegyűjtött erotikus költeményeket is tartalmazta.

A kutatónő a felfedezést az Oxford Egyetem Digital Miscellanies Index projektjének anyaggyűjtése közben tette, amikor kiderült: ezen pajzán versikék igencsak széleskörű merítéssel fogták át a kortársakat érdeklő témákat. Samuel Butler Dildoides című verse az Angliába Franciaországból behozott műpéniszek elégetéséről, míg a The Discovery egy olyan férfiról szólt, aki elbújt egy nő szobájában, hogy meglesse azt. További két vers az óvszerek használatát népszerűsítette.

Van Hensbergen szerint a The Cabinet létezéséről a kortársak a szóbeszédből értesültek, hiszen a borítón csak a század végére tüntették fel, hogy az összekötött versek között pornográf irományok is szerepelnek, így az erotika a korabeli marketing egyik legjelesebb eszköze is lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pornóval adták el az unalmas versesköteteket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra