Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Veszélyben az Egyiptomi Múzeum

2011. január 29. 19:11

Fosztogatók törtek be az óegyiptomi kincsek nagyszabású gyűjteményét őrző Egyiptomi Múzeumba péntek éjszaka, és megrongáltak két fáraókori múmiát - adta hírül az egyiptomi média, kiemelve: a tettesek rendőrök lehettek.

<

A múzeum a tüntetések központja, a Tahrír tér közvetlen közelében, az egyiptomi kormánypárt székháza tőszomszédságában van. A pártszékházat a tüntetők tegnap felgyújtották, és még ma is égett.

Hálid Juszef ismert egyiptomi filmrendező, a Mubarak-rendszer egyik bírálója akkor az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziónak adott nyilatkozatában felszólította a fegyveres erőket, hogy azonnal vegyék körbe az épületet, hiszen a közeli pártszékház már lángokban áll. A hadsereg nagy erőkkel vonult fel az Egyiptomi Múzeumnál, hogy megakadályozzon bármiféle kísérletet a fáraók kincsét rejtő épület kifosztására - közölte az állami televízió. Az épületet akkor önkéntesek élőlánca óvta a rablóktól.

A fosztogatóktól való félelem miatt a hatóságok mindenhol a hadsereg segítségét kérték: a karnaki templomot és a luxori múzeumot jelenleg tankok védik, ahogy a katonák a gízai piramisok környékét és a kairói múzeumot is lezárták.

A Legfelső Régészeti Tanácsot (SCA) vezető Záhi Havvász a televízióban jelentette be, hogy tegnap éjjel egyesek megpróbálták kifosztani a múzeumot. "Egyiptomi polgárok és a turistarendőrség szembeszállt velük, de néhány rablónak sikerült felülről bejutnia, és szétromboltak két múmiát. A jegypénztárat kirabolták" - mondta. Az Associated Press tudósítói a helyszínen a két múmia mellett legalább tíz kisebb tárgyat is láttak, amelyeket kivettek tárlóikból és megrongáltak. Havvász szerint a pusztulás veszélye még mindig fennáll, hiszen a fosztogatók mellett a közeli kormányépület összeomlása is komoly károkat okozhat a múzeumban.

Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel és fosztották ki Kairóban az Egyiptomi Múzeumot - állította egy német újságnak nyilatkozva az ókori művészet egyedülálló gyűjteményének korábbi igazgatója. Vafaa asz-Szádik a berlini Der Tagesspiegel online kiadásában elmondta: a rendőrök közül többen a betörés előtt levették a zubbonyukat, nehogy felismerjék őket. A tettesek egy másik csoportja egy tűzoltólétrán felmászva, a tetőablakon át hatolt be az épületbe.

Az 1902-ben épült, kétszintes intézményben őrzik a Tutanhamon-gyűjtemény nagy részét is. A lazac színű épület rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. Jelenleg mintegy 150 ezer műtárgy tekinthető meg benne, és százezreket rejtenek még az alagsori raktárak. A helyzet az új egyiptomi múzeum elkészültével változhat majd meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Veszélyben az Egyiptomi Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra