Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori receptekre vált a sztárszakács

2011. január 19. 16:29 MTI

Az űrkorszakról a középkorra vált Heston Blumenthal: a molekuláris gasztronómia fejedelme új, Dinner nevű étterme étlapján olyan fogásokat vonultat fel, amelyeket a középkorban asztalra került ételek ihletnek.

Blumenthal első londoni éttermében a kémcsövek és a folyékony nitrogén helyét óriási nyársak, a high-tech konyhaeszközökét pedig hagyományosabbak veszik át. A séf - akinek Fat Duck nevű, három Michelin-csillagos brayi éttermét a világ legjobbjai között emlegetik - úgy fogalmazott, hogy új éttermének fogásait a középkorból származó, Tudor-, Stuart- és György-korabeli receptek ihlették.

A 44 éves szakács "modern és történelmi brit" konyhaként jellemezte a Dinner menüjét, kiemelve, hogy 21. századi köntöst kíván húzni a régi kulináris hagyományokra. Az étteremben felfedezettje, Ashley Palmer-Watts lesz a vezető séf, az első vendégeket január végén várják. "Ha visszamegyünk két, három vagy négy évszázadot, gasztronómiai örökségünk ugyanolyan jó, mint bármely más európai országé. De ez valahol elveszett az évek során. Pedig a franciák eleinte Les Rosbifs-nek hívtak minket, olyan jól értettünk a nyílt tűzön való hússütéshez. Hozzánk küldték tanulni szakácsaikat..." - fejtegette Blumenthal.

A vendégek üvegfalon keresztül láthatják majd, hogy készülnek a középkori fogások, amelyek között nyárson sült ananász, illetve csirkemájból és foi gras-ból (hizlalt kacsa- vagy libamáj) készült, sodóval borított, mandarinszerűvé sütött "húsgyümölcs" is szerepel. A kevésbé kalandvágyó vendégek középkori rizottót is választhatnak. Utóbbi recept 1390-ig nyúlik vissza. Az ételek mellé középkori ihletésű koktélokat is terveznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori receptekre vált a sztárszakács

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra