Múlt-kor.hu

Háromszáz éve szól a bécsi dóm híres nagyharangja

2011. január 10. 14:05 MTI

Idén lesz háromszáz éve, hogy felszentelték a bécsi dóm híres nagyharangját. Noha az eredeti, 1711-ben öntött harang a második világháború utolsó napjaiban megsemmisült, és csak 1952-ben öntötték újra, a bécsiek nem tesznek különbséget a kettő között, az újat is ugyanúgy szeretetteljesen Pummerinnek becézik, mint annak idején a régit.

A ma a gótikus Szent István-székesegyház (Stephansdom) északi tornyában lakó nagyharang neve eredetileg József-harang volt, de a népnyelv - mély zúgása alapján - hamarosan ráragasztotta a hangutánzó Pummerint. Elkészítését a névadó, I. József császár rendelte el, a Bécset ostromló török seregek felett aratott győzelem emlékére, éppen ezért a harcok során zsákmányolt török ágyúkból öntötték. A harang akkor a magas, kőcsipkés déli toronyban kapott helyet.

Az Ausztria hangjának is nevezett harang közel két és fél évszázadig, még Bécs második világháborús bombázása alatt is épségben maradt. 1945 áprilisában azonban, amikor fosztogatók felgyújtották a dóm közelében álló üzleteket, a templomban is tűz ütött ki. A tetőzet jelentős része beomlott, a harang lezuhant és darabokra törött.

"A második világháború után mindenki egyetértett abban, hogy kell egy új hang Ausztriának" - mondta Toni Faber, a dóm plébánosa az APA osztrák hírügynökségnek. A jelenlegi, második harangot 1952 áprilisában szentelték fel, de csak 1955-ben emelték a helyére, immár a nagyobb teherbírású északi toronyba. Az új harang Ausztria újjáépülését is jelképezte. A régi harang anyagának nagy részét felhasználták az új öntéséhez. A nyelve azonban megmaradt, ez ma a dóm katakombájában berendezett kőtárban látható.

A Pummerint csak különleges alkalmakkor szólaltatják meg, így például nagyobb egyházi ünnepeken, osztrák államférfiak gyászszertartásakor, valamint minden szilveszter napján éjfélkor. Megkongatták azonban 2001. szeptemberében is, amikor az egyesült államokbeli terrortámadások áldozatairól emlékeztek meg a dómban.

A 21 tonnás és 3,14 méter átmérőjű Pummerin Ausztria legnagyobb szabadon lengő harangja. Nyugat-Európában a második, a világon az ötödik legnagyobb. 2011-ben felújítják, a 800 kilogrammos harangnyelvet egy 600 kilogrammosra cserélik ki. A harang hangján nem változtat a renoválás, élettartamát azonban a becslések szerint háromszázról háromezer évre növeli meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Háromszáz éve szól a bécsi dóm híres nagyharangja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra