A Neander-völgyi ember főtt zöldségeket is evett
2010. december 28. 14:03 MTI
Főtt növények, zöldségek is voltak a Neander-völgyi ember étrendjében, a Homo sapienshez hasonlóan húst, gabonát és zöldséget főzött tűz fölött - közölték hétfőn amerikai kutatók.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány szerzői megkérdőjelezik azt a jelenleg elterjedt elméletet, hogy a Neander-völgyi ember mintegy 30 ezer évvel ezelőtti kihalásához hozzájárult a hústól való túlzott függése.
A kutatók számos növény - köztük egy vad fűfajta, gyökerek, gumók - maradványait találták meg nyomokban az Észak-Európában és Irakban napvilágra került fosszilizálódott Neander-völgyifogakon lévő lepedékben. Az elemzett növényi részecskék közül sok olyan fizikai változásokon ment korábban keresztül, amely megfelelt a főzés folyamatának. Mindez "azt sugallja, hogy a Neander-völgyi a modern emberhez nagyon hasonlóan uralma alatt tartotta a tüzet" - tették hozzá a közleményben.
Eddig nem találtak olyan bizonyítékot a tudósok, amely arra utalna, hogy a Neander-völgyi ősember növényeket termesztett volna, ám a mostani kutatási eredmények azt jelzik, hogy egyes növényeket előkészített és megfőzött, hogy így ehesse meg.
A kutatást a washingtoni Smithsonian természettudományi múzeum munkatársai folytatták le.
Microfossils in calculus demonstrate consumption of plants and cooked foods in Neanderthal diets