Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újratemették a Ceausescu-házaspárt

2010. december 10. 10:01 MTI

Újratemették a Ceausescu-házaspár földi maradványait csütörtökön a bukaresti Ghencea temetőben, annak a sírhelynek a közelében, ahol huszonegy évvel ezelőtti kivégzésük után eredetileg elhantolták őket.

A román híradások csütörtökön arról tudósítottak, hogy Nicolae Ceausescu egykori diktátor és felesége, Elena Ceausescu maradványait újratemették, immár végső nyughelyet adva számukra. Mindez titokban zajlott, a gránittal borított új sírtól őrző-védő cég alkalmazottai tartották távol a kíváncsiskodókat.

A volt despotát és házastársát 1989-ben végezték ki egy katonai rögtönítélő bíróság verdiktje nyomán. A házaspárt titokban temették el az akkori hatóságok 1989. december 30-án, de erről semmilyen hivatalos papír nem készült. A titkolózás oka az volt, hogy akkor csak néhány napja ért véget a romániai forradalom, így attól tartottak, hogy a halálos áldozatok hozzátartozói feldúlják a sírt.

A sírhely mégsem maradt rejtve, hiszen nem sokkal a temetés után ismeretlenek megjelölték a Ghencea-temetőben a sírt, felírták a két elhunyt nevét. Az elmúlt húsz évben a helyszín a kommunizmus iránt nosztalgiázók zarándokhelyévé vált, noha semmilyen hivatalos irat nem támasztotta alá, hogy ott valóban Nicolae és Elena Ceausescu nyugszik.

Ezért kérte később a holttestek kihantolását a két kivégzett fia, Valentin Ceausescu. A kihantolási procedúra évekig húzódott, hiszen bírósági döntés nyomán vált csak lehetővé az exhumálás, amelyet az idén júliusban végeztek el. A román törvényszéki orvosok november elején megerősítették, hogy nagy valószínűség szerint Nicolae Ceausescué az egyik holttest, és csakis a feleségéé lehet a másik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újratemették a Ceausescu-házaspárt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra