Múlt-kor.hu

Az ipari forradalom okozta a klímaváltozást

Az ipari forradalom okozta a klímaváltozást

2010. november 18. 13:19

Bár a klímaváltozás szkeptikusai szerint a tengerszint emelkedése miatt nem kell aggódni, mert a jelenség minden történelmi korszakban kimutatható volt, az ipari forradalom mégis drasztikus hatást gyakorolt ezekre a folyamatokra - derült ki a legújabb kutatások során.

Az utóbbi években több bizonyíték is előkerült azzal kapcsolatban, hogy az óceánok vízszintje az elmúlt 2000 év során viszonylag stabil volt, és csak az utóbbi időben – az iparosodás következtében – kezdett emelkedni. Éppen ezért különleges jelentéssel bírnak a szakértők számára azok a régészeti leletek, melyek az ősi tengerszint alól kerültek elő. Az egyik legérdekesebb hasonló tanulmány az ausztrál Kurt Lambeck munkája, aki olasz kollégáival olyan ősi haltartályokra fókuszált, amelyek a római kor fénykorában, i.e. a 2. században épültek.

Ezeket a tartályokat általában a tengerparti sziklákba vésték, a nyílásokhoz falakat és kis zsilipeket építettek, hogy a halak dagálykor ne tudjanak megszökni. Néhány évvel ezelőtt Dr. Lambeck és csoportja rájött, hogy ezen építmények segíthetnek meghatározni a római kori tengerszint magasságát.

A munka előkészítése pontos méréseket követelt, és mindezt az is nehezítette, hogy a különböző vulkáni tevékenységek hatására ezek a területek mára akár el is tűnhettek. Minden faktort számításba véve, Dr. Lambeck és csoportja arra a megállapításra jutott, hogy a tengerszint magassága a római kortól egészen a 19. századig nem változott számottevően.

Azt tudjuk, hogy a történelem folyamán a tengerszint magassága soha nem volt stabil, több száz méteres változásokon ment keresztül. A legnagyobb az utolsó jégkorszak után következett be. Az óceán vízszintje az ipari forradalom óta folyamatosan növekszik: a tengerparti országok esetében ez körülbelül 30 cm-rel nőtt, de a jelek szerint 2100-ra már egyméteres növekedést saccolnak.

Az ipari forradalom okozta a klímaváltozást

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra