Múlt-kor.hu

Felnyitották Tycho Brahe sírját

2010. november 16. 08:27 MTI

Felnyitották hétfőn Tycho Brahe (1546-1601) híres dán csillagásznak a prágai Tyn templomban lévő sírját, hogy földi maradványait megvizsgálva megpróbálják tisztázni a férfi halálának okát. Az exhumálást dán tudósok kérték egy éve a prágai városházától, illetve az egyházi hivataltól.

Brahe földi maradványait dán és cseh szakértők közösen vizsgálják meg Jens Vellev dán régésznek, az Aarhusi Egyetem munkatársának vezetésével. A csillagász halálának valódi okát csontjai, haja és ruházata maradványainak elemezésével szeretnék tisztázni. A munkálatok elvégzésére öt nap áll a tudósok rendelkezésére.

Kora reggel - első lépésként - felemelték a sírt takaró kőlapot, majd az alatta lévő, téglából készült lapban egy apró lyukat fúrtak, amelyen keresztül kamerát vezettek be a sírba. A felvételek a régi feljegyzéseket bizonyítva megmutatták, hogy a sírban két személy nyugszik: Tycho Brahe és a felesége.

A csillagász ónlapokból készült koporsóját délután négy óra körül sikerült kiemelni a sírból, majd a Cseh Tudományos Akadémia antropológiai intézetébe szállították, ahol a vizslálatokat lefolytatják. A tervek szerint a koporsót péntek délután helyezik vissza a sírba ünnepi mise keretében. A megállapodás szerint Brahe nejének nyugalmát nem bolygatják meg.

Tycho Brahe a 16. század végén utazott Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg-császár meghívására. 1601-ben halt meg, és az Óvárosi téren lévő Tyn templomban helyezték végső nyugalomra. Elhunytának körülményeit homály borítja. Egyes szakértők szerint epekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele. Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus minapi elemzése is, amely szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe mindazonáltal saját magát mérgezte meg, amikor magán próbálta ki a különböző elixíreket.

Legutóbb Peter Andersen történész döbbentette meg a dán közvéleményt azzal, hogy felfedezte Brahe állítólagos megmérgezőjének, távoli rokonának, Erik Brahe svéd arisztokratának a naplóját. Andersen szerint a gyilkosságot IV. Keresztély dán király rendelte meg.

Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert szétrepedt a húgyhólyagja, amiért az etikett miatt nem mehetett ki egy lakomáról II. Rudolf távozása előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felnyitották Tycho Brahe sírját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra