Múlt-kor.hu

Etnikai tisztogatásnak estek áldozatul az oxfordi vikingek

Etnikai tisztogatásnak estek áldozatul az oxfordi vikingek

2010. november 8. 11:35 MTI

Etnikai tisztogatásnak estek áldozatul egy évezrede az oxfordi vikingek - tömegsírban nyugvó földi maradványaik egy új egyetemi épület megépítése kapcsán kerültek napvilágra.

A tömegsírban, amelyet még 2008-ban tárták fel, a harmincas éveikben járó, nagydarab férfiak aludták örök álmukat. Koponyájukat betörték, öt férfit hátba szúrtak, egyet pedig lefejeztek, s némely csontokon égésnyomok látszottak. A régészek kezdetben úgy vélték, hogy a 960 és 1020 között kivégzett angolszász bűnözőket temették ide.

Kétéves nyomozómunka után azonban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy vikingekről van szó, mivel csontjaik "vallomása" szerint életük során sokkal több halat és kagylót fogyasztottak, mint amennyi az angolszászok étrendjében szerepelhetett.

Amennyiben pedig vikingek az áldozatok, a tudósok napra pontosan képesek voltak megnevezni a gyilkosság idejét - 1002. november 13-át, amikor II. (Tanácstalan) Ethelred király arra utasította az angolokat, hogy végezzenek dán szomszédjaikkal. A dokumentumok tanúsága szerint Oxford lakosai összeterelték a helybéli vikingeket és legyilkolták őket, a fatemplomot pedig, ahol néhány dán próbált menedékre lelni, felgyújtották, majd földi maradványaikat a városon kívül temették el.

Mint Sean Wallis, a kutatócsoport vezetője rámutatott, természetesen nem lehetnek százszázalékosan biztosak abban, hogy valóban az 1002. november 13-i tömegmészárlás áldozatairól van szó. Mindazonáltal a csontok kollagéntartalma arról tanúskodik, hogy az áldozatok Észak-Európából származnak. "Megtermett, izmos férfiak voltak. Úgy vélem, hogy etnikai tisztogatás áldozatairól van szó. Ezer évvel ezelőtt természetesen mások voltak a körülmények, ám a király utasította alattvalóit az Angliában élő összes viking lemészárlására" - hangsúlyozta Sean Wallis.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Etnikai tisztogatásnak estek áldozatul az oxfordi vikingek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra