Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hamisítvány lehet a legendás fotó Hitlerről

2010. október 19. 13:17

Minden bizonnyal hamisítvány lehet az az 1914-ben készített, és Adolf Hitlert az első világháború kitörésekor ábrázoló kép, amelyet később a náci propaganda is előszeretettel alkalmazott - számolt be róla a Die Welt.

<

Gerd Krumeich düsseldorfi történész a kép és annak történetének tanulmányozása során derítette ki, hogy Hitler eredetileg nem is szerepelt a fotón, és csak később montírozták rá. Az ominózus alkotást Heinrich Hoffmann müncheni fényképész 1914. augusztus 2-án, a müncheni Odeonplatzon, egy, a háborút támogató tömeggyűlésen készítette.

Megjelentetésére azonban jó sokat kellett várni: a fotót elsőként a náci párt hivatalos lapja, az Illustrierte Beobachter 1932. március 12-én, az aktuális választások előtt alig egy nappal tette közzé, mintegy válaszként arra a támadásra, miszerint Hitler nem volt hazafi, és elmenekült a katonai szolgálat elől az Osztrák-Magyar Monarchiából. A képet később a propagandisták előszeretettel használták: ez ugyanis nem csak Hitler patriotizmusát, hanem a néppel fenntartott közeli kapcsolatát is egyértelműen szimbolizálta.

A fotós, Hoffmann, aki egyébként a náci lap egyik alapítója, és vezető riportere volt, mindig is azt állította, hogy 1929-ben véletlenül fedezte fel Hitlert a képen, miután a későbbi Führer meglátogatta, és említést tett neki arról, hogy jelen volt a gyűlésen. Krumeich azonban Bajorországban, Hoffmann fotóarchívumában felfedezte a kép egy másik változatát, amelyen Hitler nem szerepel. Egy biztos: a kutatás során több más kép is előkerült a gyűlésről, ezek közül többet Hoffmann készített, és a számítógépes szimulációk során összerakott virtuális térben semelyik képen sem látni Hitlert azon a ponton, ahol az ominózus fotón megjelent.

A kép egyébként megtekinthető a múlt pénteken megnyílt berlini, Hitler bemutató kiállításon is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hamisítvány lehet a legendás fotó Hitlerről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra