Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismeretlen bronzkori kultúra a Kaukázusból

2010. október 12. 18:22 The Daily Telegraph, MTI

Ismeretlen bronzkori kultúrát fedezett fel GPS és légi felvételek segítségével Észak-Kaukázusban az orosz-német régészeti expedíció, amely öt éve végez ásatásokat a térségben.

<

"Egy olyan civilizáció nyomaira bukkantunk, amely az i.e. 16-14. század között virágzott a kaukázusi hegyekben, a Kiszlovodszktól délre eső területeken" - hangsúlyozta Andrej Belinszkij, az expedíció vezetője. Az ismeretlen kultúra építményeit csaknem kétszáz helyszínen, 1400 és 2400 méter közötti magasságban, száz kilométeres körzetben fedezték fel. A területet nyugatról a Kubány-folyó, keletről pedig Nalcsik városa határolja.

Fennmaradt az építmények alapozása, ezek magassága némely esetben eléri az 1 métert. Mindegyik házat egy és ugyanazon séma szerint építették: az épületeket egy ovális alakú belső udvar köré emelték, és a helyszíneket úthálózat kötötte össze. A bronztárgyak alakjából és díszítéséből a régészek arra következtettek, hogy az ismeretlen népesség összeköttetésben állhatott a míves bronztárgyairól nevezetes Kubány-kultúrával, amely Észak-Oszétia területén az i.e. 2. évezred végétől az i.e. 1. évezred közepéig virágzott.

Valentina Kozenkova régész, a kaukázusi civilizációk neves orosz szakértője egyedülállónak nevezte a felfedezést: egyetlen területen majdnem kétszáz, az ismeretlen bronzkori kultúrához kötődő helyszínt sikerült megtalálni, és ezek mindegyik igen jó állapotban maradt fenn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismeretlen bronzkori kultúra a Kaukázusból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra