Múlt-kor.hu

A nemzeti bibliotékába kerültek a védett térképek

2010. szeptember 22. 16:53 MTI

A nemzeti bibliotékába került két védett térkép, mivel az Országos Széchényi Könyvtár élt elővételi jogával a Honterus Antikvárium aukcióján.

Az árverésen két védett tétel szerepelt. A balánbányai (Csík vármegye) rézbányák négy lapot tartalmazó kéziratos térképe 1813-ból, és egy ugyancsak kéziratos, az 1830 körüli időszakból való, Stephan Szaibély által készített térkép, az erdélyi Bihar vármegyei Rézbánya község melletti tárnákról. Ezeket az unikális rajzokat egyenként 120 ezer forintos kikiáltási áron ütötték le. Mivel az Országos Széchényi Könyvtár élt elővételi jogával, a jó állapotban lévő térképek a nemzeti bibliotékába kerültek.

Még két térkép ért el ilyen magas, 140 ezer, illetve 120 ezer forintos árat: a bécsi, 1861-es kiadású "Átnézeti térképe a Tisza völgyének eredetétől a Dunáig", és a több európai ország, köztük Magyarország színezett térképlapjait tartalmazó, 1762-ből való atlasz.

Százezer forint felett huszonnégy tétel kelt el az este folyamán. A legtöbbet Friedrich Gottlob Hayne 1829 és 1848 között kiadott, négykötetes, német gyógynövényes könyvéért adták. A 218 színes rézmetszetet tartalmazó mű 280 ezer forintos kikiáltási árról kezdett, és 320 ezer forinton végzett. A második legdrágább kötet, Petőfi Sándor komikus eposzának, A helység kalapácsának 1844. október 27-i, első kiadása lett. 120 ezer forintról 230 ezerre licitálták.

Esterházy Pál nádor írói munkásságának népszerű, hitbuzgalmi műve ezerháromszáz Mária kegyképet gyűjtött egybe. A Nagyszombatban 1696-ban kiadott, korabeli pergamenkötéses könyvért 210 ezer forintot fizetett egy gyűjtő. Enyedi György lutheránus bibliamagyarázata 1620-ból, Heltai Gáspár nyomdájából 200 ezer forintot ért. Ugyanennyit adtak a magyar és felvidéki műemlékeket rendre megörökítő Myskovszky Viktor akvarelljéért, egy 16. századi eperjesi ház ábrázolásáért.

Hosszas verseny folyt egy pompás, szecessziós könyvillusztrációs Kozma Lajos kötetért, míg 36 ezer forintról 170 ezerig jutott. Ennél is tovább, 36 ezerről 200 ezer forintig bírta a magyar dadaista költészet kimagasló alkotása, Palasovsky Ödön Punalua című, Kodolányi János részére dedikált példánya. Ilyen arányú licitemelkedést könyvelhettek el a jogi könyvek, a folyóiratok, a kéziratok, az orvosi könyvek árverezésekor is. Mindemellett sok tétel csak kikiáltási áron kelt el, és a monstre, 623 tételes kínálat egyötöde visszamaradt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nemzeti bibliotékába kerültek a védett térképek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra