Múlt-kor.hu

Csaknem elkészült a nádasdladányi kastély homlokzatának felújítása

2010. szeptember 15. 12:23 MTI

Kilencvenöt százalékban elkészült a nádasdladányi Nádasdy kastély homlokzat-felújítása; a beruházás a Norvég Civil Alap támogatásával valósul meg.

A 250 millió forint összköltségű projekt keretében kijavították, pótolták a homlokzatot ékesítő eredeti kődíszeket, rendbe hozták a csatornát, az erkélyt, a külső vízelvezető- és csatornarendszert, valamint a tetőszerkezetet - mondta el Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. Az 1738-ban barokk stílusban emelt, majd 1876-ban Tudor stílusban átépített kastélyt a kulturális örökség napjai keretében most hétvégén a látogatók is megtekinthetik.

A Nádasdy család korabeli angol és skót kastélyok mintájára épült rezidenciája - az 1945-ben történt államosítást követő különféle hasznosítást követően - 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésébe. Hasznosítási terve 1994-ben készült el, majd megkezdődött a felújítás. Elsőként mentesítették az épületet a gombafertőzéstől, felújították a tetőzetét, visszakerült helyére a kastély sarokbástyája, és megmentették a pusztulástól az Ősök csarnokának és a könyvtárnak a díszes asztalosmunkáit.

Részlegesen helyreállították az ebédlőt, a nagy- és kis szalont, a biliárdszobát, megkezdődött a kastély termeinek korabeli bútorokkal berendezése, és visszakerült eredeti helyére a Nádasdy család értékes könyv- és képgyűjteményének egy része is. Tervezik a még hiányzó, és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött képek visszahelyezését, illetve a hiányzók pótlását, valamint szeretnék befejezni a díszes könyvtár felújítását, és visszajuttatni az onnan elszármazott könyvek többségét.

Az épület és a hozzátartozó 25 hektáros park felújítására, fenntartására eddig mintegy 1,5 milliárd forintot költöttek. A kastély ma a magyar állam tulajdonából ki nem adható műemlék, kezelője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Falai között Nádasdy Akadémia elnevezéssel a környezetvédelem és a művészetek támogatására szellemi műhelyt hozott létre és működtet a Nádasdy Alapítvány, amely az elmúlt években számos kulturális rendezvényt, szimpóziumot szervezett, kiállítást rendezett, és ezt a tevékenységét a jövőben is folytatja.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jövő tavaszra érdekes és nagyszabású kiállítás megnyitását tervezi a kastély egyik úrnője, Zichy Erzsébet emlékére. A tárlat egyike lesz annak a rendezvénysorozatnak, amelynek keretében a Füzérradványon és Eszterházán az ottani kastély úrnőire is emlékeznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csaknem elkészült a nádasdladányi kastély homlokzatának felújítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra