Múlt-kor.hu

Ajnározó levelek miatt akarta megöletni Mussolinit az angolok háborús hőse

Ajnározó levelek miatt akarta megöletni Mussolinit az angolok háborús hőse

2010. szeptember 7. 11:22 The Daily Telegraph

Winston Churchill elrendelte Benito Mussolini meggyilkolását, hogy az olasz diktátornak írott, magára nézve kompromittáló levelek tartalma nehogy napvilágra jusson – állítja egy francia történész.

Pierre Milza, az olasz fasizmus szakértője szerint az angol miniszterelnök azért határozott a Duce likvidálásáról, mivel a második világháború kitörése előtt a neki címzett levelekben csodálatát fejezte ki Mussolini iránt. „Semmi kétség, megnézve a húszas-harmincas évek nyilatkozatait, Churchill Mussolini egyik rajongója volt” – jelentette ki Milza.

„Churchill egyszer azt mondta: 'a fasizmus által az egész világ szolgalelkű lesz. Ha olasz lennék, veled tartanék'. Ez azonban teljesen érhető volt 1927-ben” – tette hozzá a történész, majd így folytatta: „Ekkor a fasizmus nem volt egyenlő a Hitlerrel való barátsággal, vagy a népirtásokban betöltött cinkos szereppel – de amikor valaki államfő és az angolok háborús hőse, érthető: nem akarta, hogy ezek kiszivárogjanak.”

Mussolinit végül szeretőjével, Clara Petaccival együtt olasz partizánok fogták el a Comói-tóhoz közel, Dongo mellett, amikor Svájcba készültek átszökni 1945 áprilisában. Később mindkettejüket lelőtték, majd Milánóban felakasztották.

A Mussolini utolsó napjai című könyv szerzője, Milza szerint ez megmagyarázza, hogy Churchill miért álnéven nyaralt nem messze attól a helytől, ahol a fasiszta vezért végül elfogták. Egy 2004-es olasz forrás megemlíti Bruno Lonati olasz partizánt, akinek állítólag a pár meggyilkolása volt a feladata: ő azt állította, hogy a brit titkosszolgálat (MI5) végrehajtó részlegének egyik ügynökével, Captain Johnnal (eredeti nevén Robert Maccarone) kellett volna eltennie láb alól a diktátort és visszaszereznie az említett leveleket, de az végül nem sikerült neki.

Ajnározó levelek miatt akarta megöletni Mussolinit az angolok háborús hőse

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra