Múlt-kor.hu

Megtalálták Stonehenge "kistestvérét"

Megtalálták Stonehenge "kistestvérét"

2010. július 22. 19:20

4200 éves faobeliszkekből álló körépítményt fedeztek fel a régészek Stonehenge-től 900 méterre északnyugati irányban, amely minden valószínűség szerint kapcsolatban állt a monumentális kőépülettel.

A Föld mágneses terét mérő magnetométeres vizsgálattal felfedezett építmény a Stonehenge-től szabad szemmel látható, s valószínűleg a prehistorikus vallási és rituális táj részét képezte. A huszonöt méter átmérőjű faszobor-csoport a Stonehenge középső részének méretével felel meg.

A valószínűleg egy újkőkorszaki templomként funkcionáló régészeti emlék huszonnégy, egyenként hetvenöt centiméter átmérőjű és nyolc méter magas faobeliszkből állhatott. Az obeliszkeket egy belső árok és egy külső töltés kerítette körül.

A felfedezés azt jelentheti, hogy a Stonehenge által fémjelzett vidék vallási értelemben sokkal összetettebb volt, mint ahogyan azt korábban gondoltuk. A birminghami, a bradfordi, a st. andrews-i és bécsi egyetemről érkezett régészek most úgy próbálják feltérképezni a terület eleddig ismeretlen aspektusait, hogy terveik szerint egyetlen kapavágást sem tesznek a környéken, s a hagyományos régészeti eljárások helyett röntgensugarakhoz hasonló technológiával végeznek kutatásokat. A magnetométeres és radarokkal való vizsgálattal olyan új információk birtokába juthatunk, amellyel közelebbi képet kaphatunk arról, hogy milyen lehetett 40-50 évszázaddal ezelőtt a stonehenge-i vidék.

A kutatás elkövetkező négy évében – amelyet Vince Gaffney, a birminghami egyetem ókori és régészeti intézetének professzora vezet – a 14 négyzetkilométeres területről több százmilliós nagyságú információhalmazt kaphatunk, amelyeket a szakemberek egy részletes térképen vetnek össze és elemeznek. „A Stonehenge környéki földterület kilencven százaléka még ismeretlen. Reményeink szerint a kutatás pótolni fogja eddigi ismereteink hiányosságait” – fogalmazott Gaffney.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták Stonehenge "kistestvérét"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra