Múlt-kor.hu

Hét embert mondtak ki bűnösnek a bhopali katasztrófa miatt

2010. június 7. 13:41 MTI

Halált okozó gondatlanság miatt hét embert ítélt el egy indiai bíróság a több mint negyedszázaddal ezelőtt történt, mintegy 15 ezer ember halálát okozó bhopali ipari katasztrófa ügyében.

A közép-indiai Bhopal város bírósága bűnösnek találta a Union Carbide amerikai cég indiai leányvállalatának hét alkalmazottját. A ma már élemedett korú alkalmazottakat két év szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel sújtották. A törvényszék magát a leányvállalatot is felelőssé tette a történtekért, de a cég már nem működik. Ezek voltak az első bírósági döntések a 26 évvel ezelőtti tragédia ügyében.

Eredetileg 12 magán- és jogi személyt helyeztek vád alá: az üzem nyolc indiai vezetőjét (egyikük már meghalt), az anyavállalat akkori vezetőjét, Warren Andersont, valamint magát az anyavállalatot és két leányvállalatát is. Anderson sohasem jelent meg indiai bíróság előtt, holott a bhopali törvényszék körözést adott ki ellene, s Újdelhi nyomást gyakorolt Washingtonra, hogy adja ki a New Yorkban élő vállalatvezetőt az indiai hatóságoknak.

A bhopali volt a történelem egyik legtöbb halálos áldozatot követelő ipari-környezeti katasztrófája. 1984. december 3-ára virradóra mérgező gáz (metil-izocianát) szabadult ki a növényszereket gyártó indiai üzemben, Bhopal közelében. Órák alatt mintegy nyolc-tíz ezer - hivatalos közlés szerint három és fél ezer - ember fulladt meg a várost beborító, fojtogató gázfelhőben. Az indiai hatóságok szerint az áldozatok száma azóta 15 ezerre nőtt, de az üggyel foglalkozó aktivisták szerint ennél jóval többen, csaknem 25 ezren haltak meg a mérgezés következtében.

A gyárat a baleset után azonnal bezárták, három vezetőjét őrizetbe vették, és vizsgálat indult a felelősség tisztázására. Végül senkit sem vontak felelősségre, a szabotázst emlegető Union Carbide pedig 1989-ben beleegyezett, hogy peren kívüli megállapodás keretében 470 millió dollár kártérítést fizet az indiai kormánynak (az eredeti követelés 3,3 milliárd dollár volt).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hét embert mondtak ki bűnösnek a bhopali katasztrófa miatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra