Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az első igazi First Lady

Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy az amerikai elnökök feleségeinek félhivatalos elnevezése, az először 1849-ben felbukkanó First Lady gyökeret eresszen. Ebben nagy szerepe volt a 19. század végi amerikai sajtónak és egy színpadi darabnak is.

Az Egyesült Államok korai történetében az elnökök feleségeinek nem volt általánosan elfogadott elnevezésük, az elnöki hitvesek ennél fogva különféle megszólításokat részesítettek előnyben, úgy mint ’Lady’, ’Mrs. President’, ’Mrs./Lady Presidentress’, ’Her Majesty’, Queen of the President. George Washington felesége, Martha például ’Lady Washingtonnak’ hívatta magát. A jacksoni demokrácia térnyerésével a rojalista mellékízű elnevezések használata egyre inkább visszaszorult, s ezzel párhuzamosan az egyszerűbb kifejezések (pl. ’Mrs.’) terjedtek el a Fehér Ház falai között.
A New York Herald és a Sacramento Union is First Ladyként utal Abraham Lincoln hitvesére

A visszaemlékezések szerint a titulus először 1849-ben Dolley Madison, az USA negyedik elnöke, az alapító atya James Madison feleségének temetésén hangzott el. Madison hitvesének gyászszertartásán a whig Zachary Taylor a Madison érdemeit méltató beszédében First Ladynak nevezte az asszonyt, de erről sajnos nem maradt fenn írásos bizonyíték: „Soha nem fogjuk elfelejteni, mivel ő volt ennek a félszázadnak az igazi First Ladyje”. 1849 után a cím a különböző washingtoni társadalmi körökben egyre gyakrabban hangzik el, de egészen 1863-ig kell várni az első írásos feljegyzésre. William Howard Russel, a The Times haditudósítójának naplófeljegyzésében (My Diary North and South) a ’First Lady in the Land’-ről szóló pletykákra utal.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra