Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori kolostorokat bemutató kiállítás nyílt Szegeden

2010. április 9. 08:02 MTI

A mai Szlovákia területén található több mint száz középkori kolostort bemutató kiállítás nyílt a szegedi Fekete házban.

<

A huszonnégy tablóból álló tárlatot a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal állította össze, és először tavaly mutatták be a Vörös kolostorban. A kiállítás – amelyet azóta már a magyar és az osztrák fővárosban is bemutatták – előzménye a magyar-szlovák együttműködéssel 2000-ben életre hívott Középkori falfestmények Európa szívében című tárlat volt. A cél, hogy megmutassák az érdeklődőknek, a régió a középkorban korántsem volt Európa kulturális perifériája.

A nagy szerzetesrendek már a 11. századtól megjelentek a térségben, kolostorokat, templomokat építettek, iskolákat, majd könyvnyomdákat működtettek. A 11-16. század között a mai Szlovákia területén több mint száz kolostort alapítottak, ezek a hittérítés mellett fontos szerepet játszottak a civilizáció, a kultúra és a műveltség terjesztésében.

A Szegeden május 14-ig látható tárlat anyaga azért újszerű, mert eddig soha nem látott szempontból rendezi össze a középkori kolostorokat. A rendek – bencések, ciszterciek, premontreiek, domonkosok, kartauziak, ferencesek, pálosok - áttekintésén túl település szerinti bontásban is nyomon követhető a patinás épületek sorsa. A szerzetesrendeket Szlovákiában 1950-ben oszlatták fel, ezt követően sok épületet nem megfelelő célra használtak, némelyikben idősek otthona vagy javító-nevelő intézet működött. A rendszerváltás után sok kolostort visszakaptak a szerzetesek, számos épületet fel is újítottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori kolostorokat bemutató kiállítás nyílt Szegeden

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra