Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kakasviadaloktól az ókori celebekig

2010. április 1. 12:18

Megdöbbentően szellemes és vicces útikönyvvel jelentkezett Philip Matyszak: az ókori bédekkerrel könnyen és egyszerűen tanulhatjuk meg és fogadhatjuk be a klasszikus kor mindennapjait.

A Cambridge-ben tanító Philip Matyszak szellemes vállalkozásba fogott: útikönyve a klasszikus kor fénykorának Athénjába kalauzolja az olvasót. Odajutni azonban nem egyszerű: nem csak Thermopülaiba és a delphoi jósdába, hanem a marathóni síkra is elkalandozhatunk, amelyek esetében kiderül, hogy bízvást csalódunk, ha rejtélyes és titokzatos dolgokra számítunk. A valóság ugyanis - legyen bár ókori – közszerűen fennséges. Talán épp ezért a szerző az athéni utazást javasolja, ahol a kor celebjei, azaz Szókratész, vagy épp Pheidiász mellett az egykori mindennapokba is bepillanthatunk.

Az útikönyv mai társaihoz hasonlóan térképekkel, rajzokkal, és rekonstrukciós festményekkel segít a tájékozódásban, így a templomok, és szobrok megtekintése mellett abban is eligazít, hogy mi a teendő, ha egy rossz hírű kocsmába tévednénk be, miként viselkedjünk egy kakasviadalon, és hogy juthatunk viszonylag tiszta kurtizánokhoz. A nyelvet nem beszélők is segítséget kapnak, és a könyv végén egy röpke szószedetből megtanulhatjuk, hogy „Mépote prosz tén Aszián polemeisz”.

„Néha egy kicsit kényelmetlenül érzem magam a 21. században” – írja magáról Philip Matyszak. S igaz lehet e vallomás, hiszen a fiatal történész oly otthonosan mozog az antik világ kultúráiban, mintha maga is tógát öltve alkudozott volna már az ókori Róma vagy éppen Athén piacán.

Az oxfordi St. John’s College-ban római történelemből doktorált „históriamondó” népszerű történelemkönyvei révén vált világhírűvé: afféle ókori útikalauzaival hol az antik Hellászba, hol a Római Birodalom mindennapjaiba repíti a kalandvágyó olvasókat. „Maty” a könyvíráson kívül újságíróként és egyetemi oktatóként tevékenykedik: tanított Milánóban, jelenleg pedig a Cambridge-i Egyetemen vezet kurzusokat.

A könyvet minden, az antikvitás iránt érdeklődőnek csak ajánlani tudjuk, hiszen a történelem ritkán ennyire vicces és átélhető egyszerre: az itt megszerezhető cseppet sem alapszintű tudással pedig már szívesebben vágunk bele a komolyabb szakirodalomba. A tudományos komolysággal, ám mégis szépírói stílusban megírt mű kimagaslik a korszakról született hasonló munkák közül, így szívesen ajánljuk mindenkinek.

Philip Matyszak: Antik Athén napi öt drachmából (Hol együnk, igyunk és filozofáljunk – útikönyv a nyugati kultúra bölcsőjéhez). Ford.: Jutai Péter, Bp., 2009. Scolar Kiadó. 3500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kakasviadaloktól az ókori celebekig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra