Múlt-kor.hu

Keresőmotor gyűjti a történeti forrásokat

Keresőmotor gyűjti a történeti forrásokat

2010. március 24. 11:01 BBC News

Egy különleges keresőmotor dolgozik majd a jövőben azon, hogy közös felületen tegye elérhetővé a különböző, interneten közzétett történelmi forrásokat, és adatbázisokat.

A Connected History projekt a különböző adatbázisokat és forrásanyagokat közös felületen teszi majd elérhetővé: a tervek szerint a keresőmotor digitalizált könyveket, újságokat, kéziratokat, családtörténeti adatokat, térképeket, és 1500-1900 közötti képeket dolgoz fel. A szakértők szerint minderre azért van szükség, mert jelenleg nagyon sok, a különböző egyetemek, oktatási intézmények vagy épp kereskedelmi cégek által készített, különálló adatbázis létezik, amelyek egy részlét ráadásul csak előfizetve lehet elérni.

Mindez a szervezők szerint egy „kifinomult Google” lesz, amely megfelelő módon súlyoz majd a fontos adatok között. A legnagyobb munka ezért ezen algoritmus betanítása lesz, így jelenleg az előkészítő munkálatok során az egyes elemek címkézése, és bejegyzésekkel való ellátása történik meg; a tervek szerint nevek, helyek és dátumok alapján is lehet majd keresni. Emellett nagyon fontos feladat a különböző adatbázisok azonos rekordjainak megfeleltetése is.

Jelenleg 12 intézmény, így a Sheffieldi Egyetem, az Institute of Historical Research, vagy épp a londoni King's College csatlakozott projekthez, ám a tervek szerint hamarosan még több taggal számolhatnak majd.

A projekt első, fázisa 2011 márciusára fejeződhet be, így onnantól már a tesztelők feladata lesz az elérhető információhalmaz finomítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Keresőmotor gyűjti a történeti forrásokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra