Múlt-kor.hu

Mégsem volt annyira önzetlen Robin Hood

Mégsem volt annyira önzetlen Robin Hood

2010. március 9. 11:41 The Daily Telegraph

Robin Hood mégsem volt annyira önzetlen, mint azt a népmesei elemekkel tarkított történetéből ismerjük: egy új könyv szerint a gazfickó valójában a Templomos Lovagrend tagja volt, és a gazdagoktól ellopott pénzt nem ingyen, hanem kamatra kölcsönözve adta a rászorulóknak.

Robin Hood a szegényeket a gazdagoktól ellopott pénzből támogatta - véltük eddig, ám a történet több ponton jóval bonyolultabb lehet. A sherwoodi erdő gazfickója ugyanis egy új könyv szerint egy igazi uzsorás volt, aki komoly gazdasági rendszert épített az összerabolt pénzre. Mindez sokakat meglepett, hiszen a legendássá vált gazfickó hamarosan újra visszatér a mozikba is.

John Paul Davis a Robyn Hode gesztája (A Gest of Robyn Hode) című műben talált részletekkel támasztja alá érvelését: a Robin Hood: The Unknown Templar című könyvében bemutatja, hogy a viszonylag ismeretlen angol balladában Robin 400 fontot adott egy elszegényedett lovagnak, aki miután kezest is vitt magával, Little Johntól megkapta a pénzt. A balladában egyébként Robin Hood ellopja - méghozzá személyesen - az apát pénzét, hogy ezzel büntesse kapzsiságáért, amikor pedig a lovag visszatér, hogy rendezze adósságát, nem fogadja el a pénzt, mondván, már megkapta, kétszeresen helytelen lenne "bevételeznie".

Emellett a könyvből kiderül, hogy Robin a templomos lovagrend tagja lehetett, hiszen a hasonló kölcsönzési és egyéb pénzügyi tranzakciókat a korban főként ők irányították. Davis szerint ráadásul ez a 400 fontos összeg is túl magas volt ahhoz, hogy egy számkivetett adhassa, ahhoz mindenképp szükség volt a lovagrend támogatására. Emellett a történet minden eleme, így a kereszténység iránti elkötelezettség, a katonai eszmények, illetve a nők és elesettek védelme mind a templomos kódex alapelveit mutatják.

Persze mindez továbbra is spekuláció: Robin Hood akármennyire is népszerű, és több film illetve regény főszereplője, valós létezésével kapcsolatban semmilyen kézzelfogható bizonyítékkal nem rendekezünk. Életével kapcsolatban ma is vitáznak a szakértők: egyesek szerint Oroszlánszívű Richárd és János király uralkodása alatt élt, míg mások mindezt a 14. századra, II. Edvárd uralkodására teszik. A legvalószínűbbnek az tűnk, hogy a korabeli balladai és népmesei elemeket ötvözték egyetlen történetbe.

Helen Phillips, a Cardiffi Egyetem angol irodalom professzora, egyben Robin Hood szakértője szerint a pénzkölcsönzés ötlete egy, a valóságtól elrugaszkodott teória, ám talán éppen ezért igaz is lehet. Az viszont, hogy Robin templomos lett volna, a 20. századi filmadaptációk hatása, a korábbi olvasatokban még csak fel sem merült ez az ötlet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem volt annyira önzetlen Robin Hood

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra