Múlt-kor.hu

Virtuális kiállítás a legendás magyar térképész munkásságáról

Virtuális kiállítás a legendás magyar térképész munkásságáról

2010. március 5. 08:43

A Magyar Országos Levéltár Mikoviny Sámuel (1698–1750) mérnök sokrétű munkásságáról szóló virtuális kiállítása 2008 novemberétől érhető el az Országos Széchényi Könyvtár (Magyar Elektronikus Könyvtár) szolgáltatásai között. A teljes anyag mostantól szlovák változatban is megtekinthető, a kiállítás dr. Török Enikő és Burda Zita munkáját dicséri.

2008. november 11-én a Magyar Országos Levéltár (MOL) az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) együttműködésével virtuális kiállítást tett közzé Mikoviny Sámuelről (1698–1750). A kiállítást szerkesztette és a szövegeket írta Török Enikő (MOL), a webdesign és a technikai szerkesztés Burda Zita (OSZK) munkája. A kiállítás megtekinthető az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján, de elérhető több internetes oldalról is (Wikipédia Mikoviny-szócikk, OSZK honlap nyitólapja, Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet Webhelyajánló Elektronikus források az interneten a földrajzoktatáshoz című összeállítása, Nemzeti Digitális Adattár stb.).

A Selmecbányai Bányászati Levéltár támogatásának, együttműködésének köszönhetően 2010 elejére elkészült a kiállítás szlovák nyelvű változata is. A szöveget a levéltár munkatársa, Jakab Zoltán fordította le. A magyar–szlovák nyelvű kiállítás 7 intézmény 118 dokumentumát mutatja be, a térképeket nagyíthatóan (zoomolva).

Mikoviny Sámuel 1698-ban a Nógrád megyei Ábelfalván született, evangélikus kisnemesi családban. Gyermekkorát felvidéki településeken töltötte, ahol apja evangélikus lelkészként dolgozott. 1718–1721 között a pozsonyi evangélikus líceumban tanult, ahol többek között Bél Mátyás is tanított. Beer Frigyes Vilmos (1691–1774) rektor 1721. évi jellemzése szerint Mikoviny már ekkor „rendkívül vonzódott a matematika tudományához”. Tanulmányait Németországban, az altdorfi (1721–1722) és a jénai (1723–1725) egyetemen folytatta. A Nürnberg melletti Altdorfban ekkor Johann Heinrich Müller (1671–1731) volt a matematika professzora, aki még 1711–1713 folyamán egy csillagászati obszervatóriumot is létesített az egyetemen. Nürnbergi tartózkodása idején Mikoviny a rézmetszést is elsajátította. Tovább a részletes életrajzhoz

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuális kiállítás a legendás magyar térképész munkásságáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra