Múlt-kor.hu

Múzeum lett a Sziklakórház

Múzeum lett a Sziklakórház

2010. március 5. 08:08 MTI

Megkapta az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM) a muzeális intézményi működési engedélyt a budai Várhegy gyomrában működő Sziklakórház - Titkos Légókórház és Atombunker című kiállítás.

Ezzel létrejött a polgári védelem és a hadiorvoslás egy hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló, védett gyűjteménye és kiállítóhelye - közölte Fenyvesi Nikoletta igazgatóhelyettes.

A mindennapjainkban elharapódzó erőszak, a háború és a hősiesség hibás ábrázolása mind hozzájárulnak a társadalmi problémák eszkalálódásához. A Sziklakórház olyan hely, ahol a háború igazi borzalma jelenik meg, ahogy az igazi hősiesség is, ami az embernek maradást jelenti az embertelen körülmények között - tette hozzá.

A földalatti termekben a II. világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború korszaka kel életre viaszfigurák segítségével. Néhány éve még az objektum létezését is tagadták - rejtjelszáma LOSK 0101/1 volt, titkosítását csak 2002-ben oldották fel.

A Sziklakórház kétféle túraajánlattal szolgál: a 60 perces látogatáson a közönség az egész kórházat bejárja az atombunker-fejlesztésekkel együtt. A 30 perces túrán az érdeklődők a kórtermeket, műtőket, orvosi helyiségeket, valamint A háborús orvoslás eszközei 1944-1980 című kiállítást tekinthetik meg.

Sziklakórház

Múzeum lett a Sziklakórház

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra