Múlt-kor.hu

A digitalizálás felé fordult a Szépművészeti Múzeum

A digitalizálás felé fordult a Szépművészeti Múzeum

2010. március 3. 21:05 MTI

Tizenkétmillió forint értékben vásárolt digitális technikát a Szépművészeti Múzeum annak érdekében, hogy világhírű gyűjteménye az interneten, illetve nemzetközi képügynökségeken keresztül is megismerhetővé váljon.

Az idén kezdődő épületbővítés idején minél több műtárgyat akarunk lefényképezni az új technikával, bár a teljes állomány digitalizálása évekbe telik majd - mondta Fonyódi Krisztián, az intézmény digitális archívumának a vezetője.

A fényképezést a múzeum legismertebb műveivel kezdik majd. A digitalizálást tudományos igénnyel végzik, azaz a műkincsek teljes dokumentációját elkészítik, így számos részletet külön lefényképeznek vagy például megörökítik a festmények hátoldalát is. A részleg vezetője kiemelte, hogy a műkincseket egyszer már lefotózták, ám az akkor használt diafilmek idővel tönkremennek.

"A Szépművészeti eddig is részletes fotódokumentációval rendelkezett, azonban a technika fejlődését követve nekünk is nagyobb felbontású képeket kell készítenünk" - mondta Fonyódi Krisztián. Mint megemlítette, minderre azért is szükség van, hogy a Szépművészeti gyűjteményét világ egyik legnagyobb, reprodukciókkal foglalkozó képügynöksége, a Scala Picture Library képviselje.

"Azzal, hogy a 22 millió pixel felbontású képekről áttérünk a 33 millió pixelre, hatalmas nyomatokat lehet majd készíteni a nálunk található műkincsekről, vagy akár azok részleteiről" - emelte ki a fejlesztés jelentőségét a szakember, aki szerint így a Dózsa György úti intézmény felzárkózik a világ múzeumainak élvonalához. A távlati tervek között szerepel, hogy számos műtárgynak elkészítik a háromdimenziós digitális képét is, így jövőben a múzeum weboldalán virtuális sétát lehet majd tenni, amelynek keretében körbejárhatjuk a kiállított alkotásokat.

A digitalizáció anyagi hasznot is hozhat, hiszen a Scala Picture Library-be kerülő képanyag jogdíjai részben a múzeumnál maradnak. A becslések szerint ebből évente több mint 10 millió forint is befolyhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A digitalizálás felé fordult a Szépművészeti Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra