Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori szentélyből származhat az Aranyág

2010. február 23. 10:10 The Daily Telegraph

Az olasz régészek megtalálták egy ősi kőkerítés maradványait, amely azt a legendás fát védhette, ahonnan Aeneas letörhette az Aranyágat.

<

A kutatók az ókori kerítést egy Diana szentély maradványainak feltárása közben azonosították, Rómától 35 kilométerre délre, egy vulkanikus tó mellett. Az ókori építmény egy hatalmas ciprust, vagy tölgyet védhetett, amely szent volt a latinok számára. A kőkerítés egy Diana szentély közepén található, ahol a vadászat egykori istennőjének hódoltak. Több másik épület, illetve források, ciszternák, és egy nimfaszentély maradványai is előkerültek.

A Nemi városához közeli felfedezésről a Perugiai Egyetem nyugdíjba vonult professzora, Filippo Coarelli beszélt a sajtónak, aki szerint hónapokig tartó ásatások során kerültek elő az egykori épület maradványai. Az ott talált cseréptöredékek alapján azt a kései bronzkorban, az i.e. 13-12. században használhatták.

A fa volt Aeneas mítoszának középpontjában is, aki egy innen letört ág segítségével jutott el biztonságban az alvilágba. „A jóslat után Aeneas megkérte a jósnőt, hogy mutassa meg neki az alvilágba vezető utat. Ám ehhez meg kellett találnia az aranyágat, hogy azzal Proserpinának, az alvilág királynőjének kedveskedjék. Venus madarai, egy kergetőző galambpár, elvezették Aeneast egy fához; ezen rejtőzött az aranyág. Aeneas lenyeste: most már nyitva állt előtte az alvilág útja”. Tovább Aeneas történetéhez

Emellett a fa a latinok egykori uralkodójának hatalmát is szimbolizálta: aki letörött egy ágat, élethalálharcot kellett vívnia a vezetővel. Aki életben maradt, az egyfajta szent uralkodói tisztet töltött be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori szentélyből származhat az Aranyág

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra