Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hatalmas szkíta temetőt tártak fel Soroksáron

2010. február 10. 16:32 MTI

A Budapest területén eddig előkerült legnagyobb szkíta kori temetőt tárták fel a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régészei az M0 autóút tervezett déli szakaszán - tájékoztatott Bencze Zoltán ásatásvezető régész.

Ismertetése szerint az M0 autóút korábbi szakaszaihoz kapcsolódó feltárások során 1995-ben kerültek elő szkíta kori régészeti maradványok. "Szórványosan innen-onnan ismertünk más temetkezéseket, de ekkora sírszámban ez az első" - mondta Bencze Zoltán, hozzátéve, hogy a leletek nagyobb összehasonlítási alapot jelentenek a máshol feltárt szkíta kori temetőkkel.Az i.e. 5. századi temetőben összesen 84 sírt sikerült feltárni, amelyek közül 33 hamvasztásos, 51 pedig csontvázas temetkezés volt. Az előzetes antropológiai vizsgálatok tanúsága szerint, amelyeket a Természettudományi Múzeum embertani tárának munkatársai végeztek, a temetőben sokkal több volt a nő, mint a férfi. "Mediterrán jellegű koponyákat találtunk a csontvázas sírokban, ami egyébként jellemző más, ebből a korszakból származó szkíta kori temetőkre is. A hamvasztásos sírok kisebb hányada volt urnás, és az urnába temettek legalább a fele gyermek" - magyarázta az archeológus.

A legérdekesebbnek azt kettős sírt nevezte, amelybe egy felnőtt nőt és egy 7-8 év körüli gyermeket helyeztek végső nyugalomra. Utóbbit az asszony mellkasára, oldalt fektették. "A nő furcsa testhelyzetben feküdt, a két lábfej egymást keresztezte, mintha bokában összekötözték volna alsó végtagjait, miután az asszonyt a sírba tették. A nő erőszakos halált halhatott, jobb oldalán, a bordaívnél három élű, szkíta kori nyílhegy került elő. Az antropológusok szerint ha valóban akkor lőtték meg, amikor még életben volt, ez a nyíl minden további nélkül okozhatta a halálát" - közölte Bencze Zoltán, hozzátéve, hogy a kettős temetkezést eredeti állapotban sikerült kiemelni és a múzeumba szállítani. A nyílhegy révén viszonylag pontosan lehet kelteztetni a sírt, amely az i.e. 5. század második feléből származik.A másik nagyon jellegzetes tárgy egy zabla, amely síron kívül került elő a temető területén. "Kísértetiesen hasonlít a szentes-vekerzugi lelőhelyről előkerült zablához. Ez egy jó régészeti párhuzam a számunkra" - emelte ki az ásatásvezető.

A leleteket sorolva elmondta, hogy a női sírokban az apró személyes tárgyakon kívül ékszerekre bukkantak: bronz karperecek, illetve üvegpasztából, agyagból, borostyánból, vasból készült gyöngyök. Az egykori ruházatot vascsatok, vaskarikák fogták össze. A férfiakat fegyvereikkel temették el, és a halottakat ellátták étellel a túlvilági útra. Találtak egy olyan gyöngysort is, amely nem tartozott sírhoz: a szakemberek nem tudják, hogy elveszítette-e egykoron valaki, vagy valamilyen más okból került a temetőbe. "A sírokból előkerülő tárgyak borzasztóan fontosak, mert csakúgy, mint a honfoglaló magyaroknál, nem ismerünk szkíta kori ábrázolásokat. A régészeti feltárások során fellelt tárgyak alapján lehet következtetni a viseletre, az egykori életmódra" - hangsúlyozta Bencze Zoltán.A szkíta kori települést egyelőre nem sikerült feltárni, mivel csupán a nyomvonal mentén van lehetőség a kutatásokra. "Tudjuk, hogy a temető az egyik irányban folytatódik. Még a metszetfalban is voltak sírok, abban az irányban érdemes lesz tovább keresni, ha egy bevásárlóközpont vagy egy benzinkút épül valamikor az autóút mentén" - jegyezte meg az archeológus.

Még több kép a BTM oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hatalmas szkíta temetőt tártak fel Soroksáron

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra