Múlt-kor.hu

Egy magyar Afrika-kutató nyomában

2010. február 4. 12:26

100 év azonosság, 100 év változás címmel nyílik kiállítás Torday Emil (1875-1931) Afrika-kutató expedícióiról a Néprajzi Múzeumban. A tárlat a kevéssé ismert kutató mellett a kongói térség történetére is szeretné felhívni a figyelmet.

A nemzetközileg elismert, bár hazájában kevéssé emlegetett Torday Emil (1875-1931) Afrika-kutató 1900-1909 között három jelentős kutatóúton vett részt a Kongó-medencében. Utolsó útjának 100. évfordulóján, 2009 nyarán magyar expedíció indult a Kongói Demokratikus Köztársaságba, hogy Torday egykori útvonalának egy részét bejárja, dokumentálja.

Az expedíció sikeresen eljutott azokhoz a népcsoportokhoz és helyszínekre, ahol Torday Emil legkiemelkedőbb kutató- és gyűjtőmunkáit végezte. Többek között a Kuba Királyság területén található Mushengébe és Misumbába. Az expedíciót Lóránt Attila fotográfián, Reisinger Dávid mozgóképen dokumentálta. Szilasi Ildikó, az expedíció vezetője antropológusként tett megfigyeléseket valamint tárgyi gyűjtőmunkát végzett Charles Ngwabwanyi Kunda közreműködésével.

A 100 év azonosság, 100 év változás. Torday Emil nyomában Kongóban című kiállítás tartalmát Torday Emil 20. század eleji kutatóútjain, valamint a 2009 nyarán megvalósult Torday-Kongó Expedíció során készített források és fotográfiák adják. A kiállítás célja Torday Emil életútjának és kutatói munkásságának a nagyközönséggel való megismertetése, továbbá olyan kulturális változási folyamatok, társadalmi jelenségek vizuálisan hatásos bemutatása, amelyek napjainkban nyomon követhetőek Kongóban.

A kiállításból a néző képet kaphat Torday Emil életútjáról és munkásságának eredményeiről. Megértheti, miért volt kiemelkedő és újító szemléletű kutató a maga korában. Megismerhet egy sor érdekes változási folyamatot, amely nem csak napjaink Kongóját, hanem más régiókat is jellemez: művészeti átalakulás; hatalmi változás; tárgyi kultúra változása stb. Bepillantást nyerhet a Kuba Királyságba, a királyi udvartartásba és a boszorkánybörtönbe. Megtudhatja, miért titkos a pende művészet, illetve hogy ki a legjobb Gitenga.

A kiállítás témáit magas művészeti szintű archív és jelenkori fotográfiák, rövidfilmek, tárgy illusztrációk és szövegmagyarázatok teszik érdekessé és tartalmassá.

Tudjon meg többet a kiállításról és a Torday-Kongó Projektről!

Torday Emil nyomában Kongóban
2010. február 6. - 2010. március 4.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy magyar Afrika-kutató nyomában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra