Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elismerés a Prado kincseinek megmentéséért

2010. január 26. 15:13 MTI

Európai és amerikai múzeumok kaptak elismerést a Zapatero-kormánytól, amiért az 1936-tól 1939-ig tartó spanyol polgárháború idején részt vettek a Prado múzeum több száz kincsének megmentésében.

<

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő Madridban nyújtotta át a szépművészetek rendjét a múzeumok képviselőinek, többek közt a párizsi Louvre, a londoni National Gallery, az amszterdami Rijksmuseum és a New York-i Metropolitan Museum igazgatójának.

Hála egy akkoriban alapított nemzetközi bizottságnak, 1939 februárjában a Pradóban őrzött mintegy hétszáz festményt és szobrot helyeztek biztonságba. A kincseket 71 teherautóval szállították Franciaországba, majd onnan vonattal a svájci Genfbe. "Vélhetően ez volt a történelem eddigi legnagyobb művészeti mentőakciója" - mondta Zapatero.

A madridi képtár nemzeti jelentőségét jól mutatja, hogy a polgárháborús időkben Manuel Azana, a II. köztársaság akkori elnöke úgy fogalmazott: "A Prado múzeum fontosabb Spanyolország számára mint a monarchia és a köztársaság együtt". Miután a köztársaságpártiak elvesztették a háborút, az 1975-ig hatalmon lévő Francisco Franco diktátor visszavitette a kincseket Spanyolországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elismerés a Prado kincseinek megmentéséért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra